Overheid komt tussenbeide bij Deliveroo: koeriers mogen tot 5.100 euro onbelast bijverdienen

Maaltijdbezorger Deliveroo heeft van de federale overheid zijn erkenning als deelplatform gekregen. Hierdoor kunnen de fietskoeriers van het bedrijf tot 5.100 euro per jaar bijverdienen zonder sociale bijdragen te moeten betalen. Deliveroo verplichtte zijn koeriers ook om met een zelfstandigenstatuut aan de slag te gaan, maar door deze erkenning is dat nu niet meer nodig.

Fietskoeriers bij Deliveroo werden verplicht om als zelfstandige voor het bedrijf te werken. Maar dat is niet meer nodig nu de federale overheid Deliveroo als deelplatform erkend heeft. De aanleiding: het bedrijf heeft zijn samenwerking met Smart stopgezet. De meeste Deliveroo-koeriers hadden via Smart een contract gesloten, waardoor ze per uur betaald en verzekerd konden worden. Dat schrijven De Tijd en de kranten van Het Mediahuis.

De koeriers moeten nu geen btw-nummer aanvragen. Bovendien mogen ze tot 5.100 euro per jaar verdienen zonder sociale bijdragen te moeten betalen omdat Deliveroo als deelplatform erkend is. Op hun verdiensten moeten de koeriers wel een forfaitaire belasting van 10 procent betalen.

Peeters eiste onderzoek

Na de stopzetting van de samenwerking besloot Deliveroo dat alle koeriers als zelfstandigen moeten gaan rijden en dus per levering vergoed worden. Het kwam tot hevig protest van heel wat koeriers. Als compensatie regelde het bedrijf al een beperkte ongevallenverzekering voor de koeriers.

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) bestelde een onderzoek dat moet nagaan of Deliveroo schijnzelfstandigheid stimuleert en de sociale wetgeving overtreedt. Bovendien is een wet in de maak waardoor mensen via erkende deelplatformen volledig onbelast 500 euro per maand zullen kunnen bijverdienen.

Deliveroo beweert dat de koeriers door dit systeem van leveringen per stuk en bonussen meer zullen verdienen dan vroeger.

Ook zal er niets veranderen aan de bedragen die de koeriers per levering krijgen. “Maar zolang de koeriers minder dan 5.100 euro per jaar verdienen, moeten ze geen statuut als zelfstandige aannemen”, zegt Deliveroo-woordvoerder Tanguy Laudelout in de kranten van Het Mediahuis.

Meer
Lees meer...