Het Overlegcomité komt vrijdag opnieuw samen om de coronamaatregelen in ons land te bespreken. Op de agenda staat onder andere de ‘regel van 4’ die nu thuis en op café of restaurant geldt. Ook een verlating of zelfs afschaffing van het sluitingsuur van de horeca zal er besproken worden.
Iets meer dan een maand geleden kregen cafés en restaurants na het Overlegcomité eindelijk verlossend nieuws. Nadat de terrassen op 8 mei mochten heropenen, mogen zij sinds 9 juni ook indoor opnieuw klanten ontvangen.
“Met tien aan één tafel”
Die vreugde maakte bij velen echter al snel plaats voor frustratie. De specifieke horecaregels die begin juni zijn vastgelegd op het Overlegcomité bevatten namelijk enkele zaken die voor ergernis zorgen bij horeca-uitbaters. Meer specifiek gaat het over de zogenaamde ‘regel van 4’ en het verplicht sluiten om 23.30 uur.
Beide regels zullen vrijdag op het nieuwe Overlegcomité besproken worden. Het feit dat je op café of restaurant maximaal per vier aan één tafel mag zitten, maar iets verder op een bankje wel per tien mag staan, lijkt niet houdbaar. “Het moet gewoon logisch zijn. Bij de heropening vorig jaar mochten er tien mensen aan één tafel zitten. Dat zou een tussenoplossing kunnen zijn, totdat er helemaal geen maximumaantal meer nodig is” zegt Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen in Het Laatste Nieuws.
Sluitingsuur
Ook voor het verplichte sluitingsuur van 23.30 uur van cafés en restaurants kijkt De Caluwe naar vorige zomer. Toen moesten horecazaken om 1 uur sluiten. Horeca Vlaanderen ziet dat ook nu als mogelijke tussenoplossing tot het sluitingsuur helemaal verdwijnt.
Zij vinden daarin in het Europees kampioenschap voetbal een onverwachte bondgenoot. Op 26 juni begint daar namelijk de knock-outfase en daarbij zijn verlengingen en eventueel penalty’s mogelijk. In zo’n geval is het onwaarschijnlijk dat de winnaar bekend is voor 23.30 uur. Om chaos te vermijden, lijkt het dus best om dat sluitingsuur iets te verlaten.