Reisapp CovidsafeBE is beschikbaar: zo werkt het

De reisapp CovidSafeBE is operationeel. De smartphonetoepassing geeft een overzicht van de coronacertificaten en bijhorende QR-codes waarmee je tijdens het reizen je coronastatus kunt bewijzen.

Voor welke smartphones? De app werkt op 96 procent van alle telefoons in omloop, zeggen de ontwerpers van Digitaal Vlaanderen. Voor Androidtelefoons is de versie Android 5 vereist voor het operationeel systeem. Bij iPhone zijn het model iPhone 5s en iOS 12.5 het minimum.

Hoe aanmelden? Dat kan via de identiteitstoepassing Itsme of via één van de aanmeldopties van het overheidsportaal eHealth.

Welke certificaten? Er zijn 3 types:

  • vaccinatiecertificaat: dat is al beschikbaar na de eerste prik, na de tweede prik wordt er een nieuw certificaat aangemaakt.
  • testcertificaat: bewijs van een PCR-test (geen sneltest of zelftest) met een negatief resultaat voor het coronavirus.
  • herstelcertificaat: bewijs van herstel, na eerder Covid-19 opgelopen te hebben.

QR-codes? Elk certificaat bevat een unieke QR-code. Dat moet controles bij het reizen makkelijker maken vanaf 1 juli, de officiële startdatum van het Europese systeem. De EU-lidstaten scannen deze code en kunnen zo nakijken of het certificaat correct en geldig is. Een Belgisch certificaat wordt opgemaakt in het Engels én in de drie landstalen Nederlands, Frans en Duits.

Privacy? Er worden geen persoonsgegevens uitgewisseld met andere landen. Er is geen centrale EU databank.

Wat als er geen internet is? In de app kunt u de certificaten downloaden en offline bewaren zodat u die ook op zak heeft als er geen internetverbinding is.

Hoe lang geldig?

  • Een vaccinatiecertificaat is 1 jaar geldig, te tellen vanaf de dag van de vaccinatie.
  • Een testcertificaat is 72 uur geldig, vanaf het moment van de test. Let wel op: omdat labo’s tijd nodig hebben om de testen te verwerken, ontvang je meestal een certificaat dat nog 24 tot 48 uur geldig is.
  • Een herstelcertificaat is geldig vanaf 11 dagen na de gunstige test en blijft 180 dagen geldig, te rekenen vanaf het moment van de test.

Wat met kinderen? Ouders kunnen de certificaten van minderjarige kinderen opvragen via de app, met behulp van eHealth. Kinderen van 6 tot 18 jaar hebben een certificaat nodig om te kunnen reizen. Kinderen jonger dan 6 zijn vrijgesteld. Op dit moment kunnen de 6- tot 18-jarigen alleen een herstelcertificaat of een testcertificaat krijgen. Zodra ook deze leeftijdsgroep gevaccineerd wordt, zullen ook zij een vaccinatiecertificaat kunnen opvragen.

Waarop letten voor vertrek? De coronacertificaten mogen dan wel Europees geharmoniseerd zijn, de specifieke reisregels per land of per regio kunnen wel nog verschillen. Ook de regels voor kinderen kunnen variëren.

  • Sommige EU-lidstaten kunnen een bewijs van volledige vaccinatie vragen van reizigers, waarbij één prik niet genoeg is. Voor België is één prik voldoende.
  • Het is ook mogelijk dat landen het vaccinatiecertificaat pas aanvaarden vanaf een bepaalde wachtperiode na de dag van de volledige vaccinatie, omdat pas dan de bescherming optimaal is.
  • Elke EU-lidstaat kan andere voorwaarden stellen aan kinderen van 6 tot 18 jaar. De voorwaarden per land, en vaak per regio, zijn terug te vinden op de ReOpen EU-website, al is die niet meteen de meest overzichtelijke.

En nog dit: download de app CovidsafeBE, en niet gewoon Covidsafe, want dat is een corona-app van Australië.

(mah)

Meer
Lees meer...