Overlegcomité: grote versoepelingen vanaf 9 juni

Vandaag kwam het overlegcomité opnieuw samen. Daarbij werden verschillende versoepelingen vastgelegd die binnen een maand, op 9 juni om precies te zijn, in zullen gaan. Het gaat om versoepelingen voor verschillende sectoren, maar ook om versoepelingen wat betreft sociale contacten.

Er kwam vandaag goed nieuws van het Overlegcomité. Doordat de vaccinatiecampagne goed aan het lopen is, kunnen er op 9 juni grote versoepelingen worden doorgevoerd. Op die datum zal 80 procent van de mensen uit risicogroepen ingeënt zijn, dat zal overeenkomen met 50 procent van de totale volwassen bevolking van ons land. De premier benadrukte wel dat het ook belangrijk is om te blijven kijken naar de bezetting in de ziekenhuizen en dan vooral die op intensieve zorg.

Horeca binnen

De eerste versoepeling komt er voor de horecasector. Zij mochten op zaterdag 8 mei opnieuw hun terrassen openen. Daardoor kunnen ze wel draaien, maar met een fel verminderde capaciteit.

Vanaf 9 juni zullen de horecazaken ook binnen klanten mogen verwelkomen. Ze krijgen daarbij wel extra maatregelen. Zo mogen er na 22 uur geen klanten meer binnen plaatsnemen. Maar vanaf diezelfde datum mogen er wel tot 23.30 uur klanten op het terras blijven zitten.

Sociale contacten

Vanaf 9 juni komen er ook versoepelingen op het vlak van sociaal contact. Op dat moment zal je niet langer maar één persoon kunnen uitnodigen bij je thuis (of twee uit hetzelfde huishouden), maar wordt dit cijfer opgetrokken naar vier. Vanaf die dag mogen ook bowlingzalen, bioscopen, fitnesscentra en publieke sauna’s opnieuw hun deuren openen. Dierentuinen en pretparken kunnen vanaf dan ook opnieuw hun binnenruimtes openen.

Niet-professionele sporten, uitgezonderd contactsporten, mogen vanaf 9 juni uitgeoefend worden met 50 mensen tegelijk indoor en met 100 mensen outdoor. Jeugdkampen en -activiteiten mogen doorgaan met 50 personen. In eerste instantie is dat enkel mogelijk zonder overnachting. Vanaf 1 juli kunnen jeugdkampen en -activiteiten doorgaan met maximaal 100 aanwezigen en mag er ook overnacht worden.

Wat het telewerk betreft, komen er ook versoepelingen op 9 juni. Daarbij zal het in de eerste plaats gaan om één zogenaamde “terugkeerdag” per week. Daardoor zal dus één vijfde van het personeel aanwezig kunnen zijn op de werkvloer op hetzelfde moment. Vanaf 1 juli zal het thuiswerken niet meer verplicht zijn, maar enkel nog sterk aangeraden worden.

Evenementen

Vanaf 9 juni komen er ook versoepelingen voor de evenementensector. In eerste instantie zal het gaan om evenementen met maximum 200 aanwezigen indoor (met mondmasker en zitplaatsen) en maximum 400 aanwezigen outdoor. Voor erediensten gaat het om 100 mensen indoor en 200 outdoor. Deze cijfers zullen doorheen de zomer verder opgetrokken.

Evenementen met meer dan 5.000 bezoekers, zoals de festivals, krijgen uitzonderingsmaatregelen. Zij zullen na 13 augustus evenementen met meer dan 5.000 bezoekers kunnen houden, maar dat onder verschillende maatregelen, zoals vaccinatiepaspoorten en sneltesten. Je zal niet gevaccineerd moeten zijn om binnen te mogen op een festival, maar het zal het wel makkelijker maken om toegang te krijgen, zo benadrukte minister Jambon. Wie niet gevaccineerd is, zal namelijk een negatieve coronatest moeten voorleggen en zal waarschijnlijk ook op de verschillende dagen van het festival getest moeten worden.

Meer
Lees meer...