Overlegcomité beslist vandaag over zomer: verdere versoepelingen horeca, evenementen en festivals

De bevoegde ministers zitten sinds 9 uur vanmorgen samen om zich te buigen over de komende versoepelingen van de coronamaatregelen. De vaccinatiecampagne loopt steeds vlotter, waardoor er deze zomer heel wat meer mogelijk zal zijn. Zo zal er gesproken worden over grote evenementen zoals festivals op het einde van de zomer.

Het Overlegcomité zit vandaag opnieuw samen. Daarbij zal het verschillende knopen doorhakken over de zomer. In de eerste plaats zal het kijken naar extra versoepelingen voor de horecasector. Daar zijn sinds zaterdag 8 mei opnieuw klanten welkom op het terras. Nu zal er gekeken worden vanaf wanneer er ook opnieuw klanten binnen welkom zijn. Daarnaast wordt er ook gesproken over evenementen en versoepelingen van de maatregelen rond sociaal contact.

Horeca

De horecazaken in ons land mochten vanaf zaterdag 8 mei opnieuw hun deuren openen. Daarbij mogen klanten voorlopig enkel op het terras zitten en dat onder strikte voorwaarden rond afstand en het dragen van een mondmasker. Voor veel horecazaken, die maar een klein terras tot hun beschikking hebben, is dat niet voldoende om rendabel te zijn.

Daarom willen veel horecazaken zo snel mogelijk ook binnen opnieuw klanten verwelkomen. Het Overlegcomité zal vandaag beslissen vanaf wanneer dat mogelijk zal zijn. De vroegste datum die te horen is, is 1 juni, maar het lijkt erop dat het Overlegcomité eerder zou gaan voor 9 juni. Op dat moment zou 80 procent van de mensen met een onderliggende aandoening gevaccineerd moeten zijn. Daarnaast kan het ook dat er opnieuw met richtcijfers gewerkt zal worden. Het zou dan waarschijnlijk gaan om een maximum van 500 patiënten op intensieve zorg.

Festivals

Eerder deze week liet premier Alexander De Croo vallen dat hij vermoedt dat er in het tweede deel van de zomer festivals zullen kunnen plaatsvinden. Dat zou betekenen dat Pukkelpop en het verplaatste Tomorrowland zouden kunnen doorgaan.

Vanaf 9 juni zouden er al opnieuw culturele evenementen kunnen doorgaan. Daarbij zal het eerst gaan om maximum 200 personen binnen en 400 buiten. In juli zou dat cijfer opgetrokken worden tot 2.000 binnen (afhankelijk van de maximumcapaciteit van de zaal) en 2.500 buiten. In augustus zouden die cijfers dan nog meer opgetrokken worden.

Als die festivals inderdaad kunnen plaatsvinden, zal dat wel onder voorwaarden zijn. Over die voorwaarden zal vandaag waarschijnlijk ook al gesproken worden. Zo zouden op de festivals enkel bezoekers vanuit EU-landen (en Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk) welkom zijn en zou er gewerkt worden met vaccinatiepaspoorten. Wie dat niet heeft, zou dan elke dag een sneltest moeten laten afnemen.

Andere versoepelingen

Daarnaast zal er vandaag ook beslist worden over de versoepelingen op sociaal vlak. Daarbij zouden we mogelijk vanaf 9 juni ook opnieuw vier mensen thuis mogen verwelkomen. Vanaf diezelfde dag zouden ook de fitnessen, sauna’s en bioscopen opnieuw hun deuren kunnen openen.

In juni zouden er ook opnieuw feesten kunnen plaatsvinden indoor. Het gaat dan om georganiseerde feesten, zoals huwelijksfeesten of koffietafels. Daarbij zouden indoor 50 mensen aanwezig mogen zijn, outdoor 100. Erediensten zouden vanaf 9 juni opnieuw kunnen plaatsvinden met 100 mensen binnen en 200 buiten. Dat aantal zou later in de zomer dan verdubbeld worden.

Tot slot zouden er ook versoepelingen rond telewerken op de planning staan. Daarbij zouden werknemers vanaf juni opnieuw één dag per week op de werkvloer aanwezig mogen zijn. Daarbij moeten wel duidelijke afspraken gemaakt worden, waardoor er maar maximum 10 procent van het personeel tegelijk aanwezig is.

Meer
Lees meer...