Hoe haalbaar is volledige heropening horeca begin juni?

Cafés en restaurants mogen komend weekend eindelijk opnieuw hun terrassen openen, maar in de horeca wordt al verder vooruit gekeken. Zij hopen in juni volledig te kunnen heropenen en dus ook binnen klanten te mogen ontvangen. En die hoop lijkt met de huidige evolutie van de coronacijfers niet onrealitisch.

De horeca in ons land sloot op 16 oktober. Bijna zeven maanden later mogen cafés en restaurants komende zaterdag 8 mei eindelijk opnieuw de deuren openen, of toch de terrassen. Voor veel mensen is dat iets waar enorm wordt naar uitgekeken, maar voor veel zaken is het maar een magere troost. Zij kunnen maar een fractie van hun capaciteit benutten en kijken vooral uit naar het moment waarop ze ook binnen weer klanten mogen ontvangen.

Coronacijfers

Op het Overlegcomité halverwege april was beslist dat begin juni kon gekeken worden om versoepelingen indoor door te voeren. Voorwaarde daarbij is uiteraard dat de coronacijfers tot dan goed blijven evolueren. Op dit moment gaan die de goede kant uit. Vooral de daling van het aantal Covid-patiënten op de afdelingen intensieve zorg is hoopgevend. De bezetting daalde daar vandaag van 795 naar 757.

“Op intensieve zorg zien we nu een daling van 15 procent op weekbasis. We zitten dus echt wel op het goede traject”, zegt viroloog Steven Van Gucht in Het Nieuwsblad. Hij gelooft dan ook in de streefdatum van begin juni. “Ik denk ook dat dat effectief haalbaar is, zeker als de daling nog wat versnelt. Maar dat is nog onder voorbehoud, want we mogen niet vergeten dat we op 8 mei ook al gaan versoepelen.”

Meer
Lees meer...