Overlegcomité: Terrassen open op 8 mei, avondklok wordt samenscholingsverbod en twee knuffelcontacten

Het Overlegcomité kwam vandaag opnieuw samen. Daar werden enkele nieuwe data vastgelegd voor versoepelingen. De eerste versoepelingen vinden plaats vanaf 19 april, daarna volgen nog enkele versoepelingen op 26 april. Op 8 mei komen er dan verschillende grote versoepelingen voor de horeca- en de evenementensector. En de laatste versoepelingen staan gepland voor begin juni.

Nu de paaspauze ten einde loopt, was het vandaag tijd voor een nieuw Overlegcomité. Daarop beslisten de bevoegde ministers over de versoepelingen van de coronamaatregelen tijdens de komende weken. De versoepeling zal gebeuren in verschillende fases gebaseerd op de vaccinatiegraad.

Vanaf maandag 19 april

De eerste versoepelingen komen al op 19 april, ofwel komende maandag. Het gaat daarbij om twee versoepelingen die eigenlijk al beslist waren.

 • Vanaf maandag 19 april zullen de scholen opnieuw hun deuren kunnen openen. Voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs zal het voorlopig nog voor de helft gaan om afstandsonderwijs. In het hoger onderwijs krijgen studenten één dag per week fysiek les en de overige dagen afstandsonderwijs.
 • Op diezelfde dag zal ook het reisverbod opgeheven worden. Al kan je vanuit België niet overal naartoe reizen. Daarbij zal wie terugkeert uit een rode zone wel opnieuw een coronatest moeten ondergaan en verplicht in quarantaine gaan.

Vanaf maandag 26 april

De tweede datum waarop versoepelingen gepland staan, is een week later: op maandag 26 april. Dat is het einde van de zogenaamde afkoelingsperiode?

 • Niet-essentiële winkels zullen vanaf maandag 26 april opnieuw hun deuren kunnen openen zonder afspraak. Vanaf die dag kan je gaan winkelen met maximaal twee personen van hetzelfde huishouden.
 • De buitenbubbel zal vanaf die dag opnieuw vergroten van vier naar tien personen. Dat betekent dus dat je met tien mensen mag afspreken in openlucht, waarbij je wel nog steeds afstand houdt en als dat niet kan een mondmasker draagt.
 • Vanaf maandag 26 april zullen er tot slot ook testevenementen kunnen plaatsvinden in de cultuur-, evenementen- en sportsector.

Vanaf maandag 8 mei

De grootste versoepelingen staan echter gepland voor maandag 8 mei. Op dat moment zal zeven op tien van de 65-plussers hun eerste vaccin ontvangen hebben. Op die dag zal de eerste grote versoepeling plaatsvinden voor de horecasector en zal ook het zogenaamde buitenplan in werking treden.

 • Een week later dan gepland, op 8 mei, zullen de horecazaken opnieuw hun terrassen kunnen openen. Dit is nog steeds onder voorbehoud dat de cijfers niet fel zouden stijgen.
 • Ook zal op 8 mei de avondklok vervangen worden door een samenscholingsverbod op dezelfde uren als de avondklok. Dat zal concreet inhouden dat je tussen middernacht en 5 uur ’s ochtends met maximum 3 personen buiten mag komen of met de mensen uit je eigen huishouden.
 • Vanaf diezelfde datum zal je ook twee personen thuis mogen uitnodigen in plaats van eentje. Die twee moeten wel van hetzelfde gezin zijn.
 • Er komen ook versoepelingen voor kinderen en jongeren. Concreet zullen kinderen tot en met 12 jaar met 10 binnen kunnen afspreken. Kinderen en jongeren tot 18 jaar oud kunnen vanaf die dag met 25 buiten afspreken.
 • Tot slot zal ook het buitenplan van start gaan. Dat houdt in dat er opnieuw culturele activiteiten en erediensten kunnen plaatsvinden in openlucht. Daarbij zullen met maximum 50 mensen welkom zijn. Verder mogen die dag ook de pretparken opnieuw hun deuren openen en mag je opnieuw sporten in openlucht met maximum 10 personen.

Begin juni

De laatste versoepelingen staan gepland voor begin juni. Daarbij is nog geen precieze datum gegeven. Op dat moment zouden bijna alle 65-plussers en kwetsbare groepen ingeënt moeten zijn.

 • Vanaf begin juni zullen er evenementen met meer personen kunnen plaatsvinden. Het gaat daarbij om culturele evenementen, maar ook jaarmarkten en kermissen.
 • In juni zullen ook de plannen voor de zomerkampen opgesteld worden.
 • Verder zou er begin juni ook gekeken kunnen worden naar het binnenplan. Het gaat daarbij over meer nauwe contacten, maar ook restaurants en cafés, evenementen, indoorsporten en fitnesszalen.
Meer
Lees meer...