Overlegcomité: strengere regels rond telewerk en reizen en véél meer controles

Het Overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land heeft vanmiddag opnieuw rond de tafel gezeten. De regeringsleiders zochten oplossingen om de slechte coronacijfers zoveel mogelijk naar beneden te krijgen. Aan de huidige maatregelen wordt niet erg veel veranderd. Het Overlegcomité wil er vooral voor zorgen dat de maatregelen nageleefd worden.

De coronacijfers in ons land zijn niet goed. Het aantal nieuwe besmettingen per dag stijgt al vijf dagen op rij, en die stijging gebeurt ook steeds sneller. Het aantal ziekenhuisopnames daalt wel nog lichtjes, maar die cijfers lijken op een te hoog plateau terecht te komen. Ook het aantal overlijdens aan de gevolgen van Covid-19 daalt nog langzaam.

Overlegcomité

Het aantal besmettingen stijgt dus, en dat probleem moet dringend aangepakt worden. Daarom verzamelde het Overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land zich vanmiddag, om te bekijken wat er nu moet gebeuren. Het stond al vast dat er geen versoepelingen zouden komen. Maar de huidige regels worden ook niet echt strenger. Er zal vooral ingezet worden op manieren om die regels te doen naleven.

Bij het begin van z’n persconferentie benadrukt premier Alexander De Croo (Open Vld) dat de komende weken cruciaal zijn. “Ons gedrag de komende weken bepaalt of we in een derde golf terechtkomen of niet”, klonk het onder andere. “De komende dagen en weken zijn wij het die bepalen hoe de evolutie van de cijfers eruit zal zien, zijn wij het die bepalen hoe de situatie in de ziekenhuizen evolueert.”

Dit verandert niet:

Het Overlegcomité heeft beslist dat de kerstvakantie niet verlengd wordt. Vanuit verschillende hoeken kwam nochtans de vraag om kinderen langer thuis te houden. De Croo benadrukt dat het geen normale vakantie wordt. “Kinderen gaan naar een periode van vakantie. Maar het virus neemt geen vakantie.”

Ook aan de avondklok in Vlaanderen verandert er niets. In Vlaanderen moet iedereen nog steeds voor middernacht binnen zijn. In Brussel en Wallonië blijft de avondklok ingaan om 22 uur.

Dit verandert wel:

Telewerken blijft nog steeds een verplichting. Maar die verplichting zal veel strenger gecontroleerd worden. De Croo benadrukt dat het virus zich te gemakkelijk onder verschillende omgevingen kan verspreiden wanneer mensen op kantoor gaan werken. Bedrijven die zich niet aan de regels houden, krijgen een zware boete.

Reizen blijft streng afgeraden. Wie zich daar niet aan houdt en terugkeert uit een zogenaamde rode zone (ondertussen bijna heel Europa) moet zeven dagen in quarantaine. Daarop zal streng gecontroleerd worden. De papieren die je moet invullen bij terugkeer (de Passenger Location Form) zullen aangepast worden, en ook daarop zal strenger gecontroleerd worden, onder andere luchthavens.

Die strengere controles komen er ook op andere vlakken. Zo moet iedereen die in België binnenkomt een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Op die manier wil de regering proberen te vermijden dat het virus vanuit andere landen wordt ingevoerd.

Meer
Lees meer...