Overlijden Dehaene: reacties uit politiek

Voormalig premier Jean-Luc Dehaene is overleden tijdens zijn vakantie in Bretagne. Het CD&V-boegbeeld werd 73.

Dehaene onderging onlangs nog een zware operatie voor pancreaskanker, maar die ingreep zou niets te maken hebben met zijn overlijden. “Dehaene was op vakantie in Frankrijk met zijn echtgenote en vrienden. Ten gevolge van een val is hij daar overleden”, meldt CD&V in een persbericht.

Vanmorgen bracht de voormalige eerste minister samen met zijn vrouw Celie en een kennis een bezoek aan een koekjesfabriek van de Lotus-groep in Briec. Volgens fabrieksdirecteur Marc Berger werd Dehaene onwel, waarna hij werd overgebracht naar het ziekenhuis van Quimper. Daar belandde hij een coma, waarna hij overleed om 14.45 uur. Dehaene was gisteren gevallen, wat hem volgens Het Nieuws van VTM een heel onrustige nacht had bezorgd.

De dood van de voormalige premier werd al snel bevestigd door zijn zoon Tom Dehaene:

Dehaene was premier van 1992 tot 1999 en was daarna nog zeven jaar burgemeester van Vilvoorde. Zowel binnen als buiten zijn partij genoot hij veel aanzien.

Herman De Croo in Vandaag: “Hij had een licht misprijzen voor het parlement, hij kwam daar niet graag naartoe. Dat was een beetje zijn stoutigheid.”

Louis Tobback (sp.a) in Vandaag: “Op hem kon je altijd bouwen. Hij was bijzonder loyaal, maar je kon er ook ruzie mee maken. Maar als je met hem een afspraak maakte, dan hield hij zich eraan.”

Louis Michel (MR) in Vandaag: “In het begin dachten de Walen dat hij niet echt beschaafd was, eerder grof en brutaal. Maar vlug ondervonden ze dat hij verstandig was, eerbied had voor de Franstaligen, dat hij pragmatisch was en evenwichtige akkoorden wilde bereiken”

Willy Claes (sp.a) op Radio 1: “Hij had een bijzondere gave: de zin voor timing. Hij zag van ver de problemen aankomen, maar hij wist hoe en wanneer hij die moest aanpakken.”

Karel De Gucht (Open Vld) in Vandaag: “Ik zal me Jean-Luc Dehaene altijd herinneren als een authentieke, lieve maar doortastende en plichtsbewuste man, die met een sterke overtuiging aan politiek deed, maar ook altijd bereid was tot luisteren en tot een compromis, in België en in Europa.”

Meer
Lees meer...