De politiediensten hebben een lijst gekregen met inbreuken op de coronaregels die prioriteit krijgen om op te sporen en te bestraffen. Naar die overtredingen zal de politie actief op zoek gaan. Het gaat om het samenscholingsverbod, het sluitingsuur voor de horeca en de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer.
Door de voortdurend stijgende coronacijfers in ons land heeft de regering-De Croo nieuwe coronamaatregelen afgekondigd die sinds vrijdag 9 oktober van kracht zijn. Tijdens de persconferentie van afgelopen woensdag na het Overlegcomité hamerden premier Alexander De Croo (Open Vld) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) er ook op dat er strenger zal worden toegezien op het naleven van die regels.
Het College van procureurs-generaal heeft daarom een lijst opgesteld met inbreuken waaraan de politie “prioritair en op actieve wijze” naar op zoek moet. Die lijst is in een nieuwe omzendbrief gedeeld met alle politiediensten in ons land. Dat meldt de krant Het Laatste Nieuws.
Samenscholingsverbod, sluitingsuur horeca en mondmaskerplicht
Politieagenten zullen dus in de eerste instantie op zoek gaan naar overtredingen van het samenscholingsverbod van meer dan vier mensen, het sluitingsuur van cafés en andere horecazaken en de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer. Dat laatste geldt niet enkel in de treinen, bussen, trams en metro’s, maar ook in de stations en op het perron of aan de halte.
Wie geen mondmasker draagt op andere plaatsen waar dat verplicht is, zoals in winkels, riskeert ook een boete, maar enkel als er aangifte wordt gedaan of klacht wordt ingediend. Ook als de politie je op heterdaad betrapt, kan je bestraft worden.
Boetes
Wie de coronamaatregelen overtreed, krijgt een pv. Bij een eerste overtreding hoort daar ook een minnelijke schikking van 250 euro bij. Handelaars of uitbaters van horecazaken of evenementen krijgen 750 euro boete. Na een tweede overtreding volgt een dagvaarding.
Tot slot zijn er ook zware straffen voorzien voor wie in het openbaar roept dat hij of zij het coronavirus heeft of wie hoest, niest of spuwt naar iemand anders. Daarop staat een gevangenisstraf van drie maanden tot twee jaar en een geldboete van 50 tot 300 euro.