Parade voor Super Bowl-winnaar Kansas City Chiefs opgeschud door schietpartij: minstens één dode

De Verenigde Staten is woensdag voor de zoveelste keer opgeschud door een schietpartij. Die vond deze keer plaats in Kansas City. Daar vierde NFL-ploeg Kansas City Chiefs tijdens een parade door de stad hun overwinning in de Super Bowl van afgelopen weekend voor naar schatting één miljoen aanwezigen. Bij die schietpartij kwam één iemand om het leven en raakten 22 mensen, waaronder 8 kinderen, gewond.

Wat begon als een gigantisch feest is uitgedraaid op een tragedie. Nadat de Kansas City Chiefs zondagnacht in Las Vegas de 58ste Super Bowl wonnen door de San Francisco 49’ers in de verlengingen te verslaan, was er woensdag in de stad een grote parade gepland. Naar schatting één miljoen mensen zouden daarop zijn afgekomen.

Arrestaties

Die parade werd op het einde – met de spelers nog steeds op het podium – echter verstoord door geweerschoten. Meerdere mensen zijn daarop neergeschoten, terwijl de meeste aanwezigen zich snel probeerden te verschuilen. Op video’s op sociale media is te zien dat omstaanders mogelijke verdachten overmeesteren en in bedwang houden tot zij worden gearresteerd.

De politie kon nog niet bevestigen of het daarbij effectief ging om de daders. Volgens CNN zijn er in totaal drie mensen aangehouden. Ook zouden er ter plaatse meerdere wapens gevonden zijn.

Eén dode

De trieste balans van de schietpartij is momenteel dat er één iemand overleden is. Het zou gaan om Lisa Lopez-Galvan, een moeder van twee kinderen die werkte als radio-dj. Ze zou met haar echtgenoot en één van haar kinderen aanwezig geweest zijn op de parade. Verder zijn er ook minstens 22 mensen gewond geraakt, waaronder 8 kinderen.

“We zijn bedroefd door de zinloze gewelddaad die plaatsvond buiten Union Station aan het einde van de parade en bijeenkomst van vandaag”, klinkt het bij een verantwoordelijk van de Kansas City Chiefs op de website van de NFL. “Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers, hun families en heel Kansas City. We staan in nauw contact met het kantoor van de burgemeester en de politie van Kansas City. We bedanken de lokale wetshandhavers en eerstehulpverleners die ter plaatse waren om te helpen.”

Wapenwetgeving

De Super Bowl-parade is de zoveelste kampioenenviering op een rij in de Verenigde Staten die opgeschrikt wordt door een schietpartij. Zo raakten afgelopen zomer meerdere mensen gewond tijdens de viering van NBA-kampioen Denver Nuggets. Hetzelfde gebeurde toen MLB-team Texas Rangers vorig jaar hun overwinning in de World Series vierde.

Na de schietpartij riep president Joe Biden opnieuw op om de wapenwetgeving in de Verenigde Staten te verstrengen. De Republikeinen tonen zich echter al langer grote tegenstanders van zo’n maatregelen.

Meer
Lees meer...