Paus Franciscus waarschuwt voor een populist zoals Hitler, maar wil Trump een kans geven

De opmerkelijke vergelijking tussen Donald Trump en Adolf Hitler is de laatste tijd al vaker gemaakt. Wat er ook van zij, Paus Franciscus mengt zich nu ook in het debat. In de Spaanse krant El Pais zegt hij dat we fouten zoals in de jaren 30 moeten vermijden, toen velen Adolf Hitler als ‘redder’ zagen. Toch wil de paus president Trump een kans geven.

Paus Franciscus liet zijn licht schijnen op de opkomst van het populisme in Europa en de VS. Zo kunnen Marine Le Pen in Frankrijk, Frauke Petry in Duitsland, Geert Wilders in Nederland en Donald Trump in de VS op een grote achterban rekenen. Of de paus zich hierover zorgen maakt?

“Crisissen leiden tot angst. Naar mijn mening is het meest voor de hand liggende voorbeeld van populisme Duitsland in 1933. Duitsland was gebroken, moest opnieuw opstaan en op zoek gaan naar een nieuwe identiteit. Er stond een leider op, iemand die in staat was het karakter van Duitsland ‘te herstellen’. Het was Adolf Hitler, die zei: ik kan het, ik kan het.”

Franciscus meent dat Hitler democratisch verkozen werd. “Alle Duitsers kozen voor Hitler. Hij stal de macht niet, zijn volk stemde voor hem, en daarna vernietigde hij zijn volk. Dat is het gevaar. In tijden van crisis ontbreekt het ons aan oordeelsvermogen.”

Toch is het voor de paus te vroeg om een verband te leggen tussen een populist zoals Hitler en de nieuwe Amerikaanse president. “Ik denk dat we moeten afwachten. Eerst moet Trump een kans krijgen om te laten zien wat hij met z’n mandaat doet. Daarna kunnen we pas een evaluatie maken.” De paus hoopt dat Trump zich laat leiden door ethische en spirituele waarden. “Hij moet ook vermijden dat mensen buitengesloten worden.” Franciscus is dan ook fel gekant tegen de bouw van een muur rond Mexico.

Getty Images
Meer
Lees meer...