Pay-back time: Amerikanen die naar Europa komen hebben binnenkort toch een visum nodig

Ze hebben er een jaar over gediscussieerd maar nu wordt het waarschijnlijk toch écht wetgeving: Amerikanen die naar de Europese Unie komen zullen ook een visum moeten aanvragen. Dat zit al even in de pijplijn, maar uit angst voor problemen met handelsrelaties werd alles even on hold gezet. Omdat de VS weigert om een visumvrijstelling te geven voor enkele Europese landen, terwijl zij wél daarheen mogen zonder visum, vindt de EU het payback-time. 

Het Amerikaanse paspoort is één van de meest gegeerde ter wereld: je kan er namelijk, net zoals met een Belgisch paspoort overigens, naar 174 landen mee reizen zonder een visum aan te vragen. Maar voor de Europese Unie komt daar binnenkort een einde aan: Amerikanen zullen zeer waarschijnlijk binnen twee maanden al een Europees visum moeten aanvragen als ze de EU binnen willen.

Oorzaak daarvan is een conflict dat al meer dan een jaar aansleept: toeristen uit de Verenigde Staten hebben namelijk geen visum nodig om op vakantie te gaan naar Bulgarije, Roemenië, Cyprus, Kroatië en Polen. Omgekeerd geldt dat echter niet: een Pool moet een visum aanvragen om de VS binnen te mogen. Andere EU-lidstaten hebben daar minder last van, en da’s niet fair, volgens de Europese wetgeving. Dus moesten de lidstaten een visuminvoering overwegen.

iStock

Vruchteloze diplomatie

Omdat dat diplomatiek nogal gevoelig ligt, dat de Europese Unie zoveel macht heeft over grenscontroles ligt nogal moeilijk in de VS, zeker onder het leiderschap van president Donald Trump, werd het debat daarover steeds maar uitgesteld. Maar het EU-nieuwsagentschap meldt dat de onderhandelingen over een afschaffing van de visumplicht voor die vijf landen “vruchteloos” geweest zijn.

Na een jaar discussiëren zette Europa in december meer druk op de ketel, maar dat mocht dus niet baten. Resultaat: toch een beetje pay-back time voor Europa, want in de Verenigde Staten zijn ze ’t dus niet gewend om hun paspoort te moeten bovenhalen.

Twee maanden tijd

In principe, maar da’s dus nog niet helemaal zeker, zouden er al binnen twee maanden maatregelen moeten volgen van de Europese Commissie. Dan kan het snel gaan, maar elk land moet dan wel nog individuele maatregelen treffen. Om die papiermolen in gang te steken, is nog meer tijd nodig. In eerste instantie zou de visumplicht een jaar lang geldig zijn.

Vraag is vooral of, als de VS van standpunt verandert, de wetgeving automatisch zou vervallen, of de maatregel permanent blijkt te zijn. Dat dat wél de handelsrelaties zal schaden, daar twijfelen ze ook in Europa niet aan. Maar het is volgens Brussel nu de hoogste tijd dat de VS zelf een stukje toegeeft.

iStock
Meer
Lees meer...