Peiling ziet Vlaams Belang grootste partij worden in Turnhout

Peiling ziet Vlaams Belang grootste partij worden in Turnhout

Een peiling voor de gemeenteraadsverkiezingen toont een verrassing van formaat in Turnhout.

Volgens de “representatieve” peiling van onderzoeksbureau Indiville, die afgenomen werd van 17 tot en met 24 september 2018 in opdracht van Het Nieuwsblad, zou in de hoofdstad van de Kempen Vlaams Belang zowaar als grootste partij uit de bus komen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober.

De partij van lijsttrekker Reccino Van Lommel zou 17,6% halen, een stijging van 7,5% ten opzichte van de verkiezingen van 2012. De grote verliezer is de N-VA dat van 25,6% naar 15,6% zou gaan. De partij van lijsttrekker Paul Van Miert is daarmee nog wel de tweede grootste in Turnhout.

Vos no more?

De huidige bestuursmeerderheid, van de partijen TIM, CD&V, SP.A en Groen, doet het ook niet goed. Alleen de Groenen winnen een beetje (van 10,7 naar 12,2%). TIM, de partij van burgemeester Eric Vos, verliest bijna 4% en strandt op 12,6%. De kans dat Vos opnieuw burgemeester wordt, lijkt dus klein.

Open VLD kan met 9,8% ook een rol gaan spelen in het toekomstig bestuur, dat is ongeveer een verdubbeling tegenover de score van 2012, toen de liberalen opkwamen onder de naam DE Stadslijst. De andere winnaar in Turnhout is uiterst links. PVDA haalt met 6,7% meer dan driemaal zoveel stemmen in Turnhout dan in 2012.

Soap

De resultaten tonen hoe de perikelen van de laatste zes jaar – er was onder meer een politieke soap die in 2013 de stad onbestuurbaar maakte – z’n sporen nalaat. De N-VA won in 2012 de verkiezingen en vormde samen met CD&V en sp.a een coalitie. Erwin Brentjens werd burgemeester, maar een jaar later werd de stad onbestuurbaar verklaard en geraakte N-VA verdeeld. N-VA vloog naar de oppositie, T.I.M. verhuisde naar de coalitie en leverde met Eric Vos de burgemeester af.

De peiling werd afgenomen bij 317 stemgerechtigde inwoners van Turnhout. De steekproef werd gewogen naar stemgedrag bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012, geslacht en leeftijd. De maximale foutenmarge, voor een percentage van 50% en een vertrouwensgraad van 95%, is 5,9 punten.

Gesponsorde artikelen