Penelope Fillon torpedeert campagne van haar man: “Ik ben nooit z’n assistente geweest”

Penelope Fillon torpedeert campagne van haar man: “Ik ben nooit z’n assistente geweest”

De belangrijkste kandidaat in de Franse presidentsverkiezingen, François Fillon, lijkt definitief beschadigd. Tot voor kort was de rechtse politicus de absolute leider in de peilingen, maar een schandaal nekt hem. Z’n vrouw heeft jarenlang loon gekregen (830.000 euro in totaal) voor een job die ze nooit deed. Marine Le Pen mag al beginnen dromen van het presidentschap.

Soms zijn kiescampagnes te herleiden tot dat ene moment waarop de zaak kantelt. In 2012 was dat het debat tussen toenmalig president Nicolas Sarkozy en uitdager François Hollande, waarbij die laatste z’n zinnetje lanceerde “moi, président de la République”. In 2017 zou dat wel eens de uitzending van Envoyé Spécial kunnen worden, gisteren op France 2.

Want daarin onthult het programma een tape van een interview van Penelope Fillon dat ze had met de Sunday Telegraph. “I’ve never actually been his assistant”, zegt ze letterlijk in dat gesprek dat opgenomen is op video, in 2007. Op dat moment staat ze wel al tien jaar op de payroll van haar man, als zijn parlementaire assistente.

Penelope Fillon praat zo haar man, de rechtse presidentskandidaat François Fillon, aan de galg. Want het gaat niet om een kleine vergetelheid. Tussen 1988 tot 1990 en van 1998 tot 2007 verdiende ze bijzonder goed haar boterham: in totaal gaat het om een stevige 830.000 euro. En alsof dat niet genoeg was stonden ook de kinderen van van Fillon tijdens hun rechtenstudie op de payroll van Fillon.

Fillon blijkt zo niets meer dan een ordinaire leugenaar. Hij beweerde altijd dat z’n vrouw “in de schaduw werkte”. Maar dat spreekt Penelope in de tape totaal tegen. En nu zit het Franse gerecht Fillon op de hielen: met fraude kunnen ze niet meteen lachen.

De kandidaat van de rechterzijde is zo compleet onderuit gehaald. In peilingen zakt hij steeds verder weg. Binnen zijn partij, Les Républicains, is men volop aan het nadenken om Fillon te vervangen door een andere kandidaat. Maar of dat pakweg Nicolas Sarkozy kan worden, is maar de vraag. Hij verloor immers de voorverkiezingen binnen zijn partij: moet een ‘loser’ nu opgevist worden?

De winst van Macron

Grote winnaar is de centrumkandidaat Emmanuel Macron. Die heeft geen enkele partij achter zich, enkel z’n eigen beweging En Marche! Maar Macron staat nu plots in de peilingen op de tweede plek, na Marine Le Pen. Die twee zouden dan strijden om het presidentschap.

Langs links klimt ook de kandidaat van de PS, Benoît Hamon, weer op. Want Hamon, die erg links is zelfs binnen z’n eigen partij, staat toch ver van de onpopulaire president François Hollande. En de schandalen op rechts geven de PS weer hoop.

Bij Le Pen zouden in principe de champagnekurken moeten knallen: zij kan het meeste profiteren van het schandaal rond Fillon. Maar de extreemrechtse kandidate wordt zelf geplaagd door een aantal financiële schandalen, die ook wel eens zouden kunnen ontsporen.

Het fragment met de uitspraken van Penelope:

Gesponsorde artikelen