Philippe Geubels keert zonder Emmy voor ‘Taboe’ terug uit New York

Afgelopen nacht werden in New York de International Emmy Awards uitgereikt. Philippe Geubels was met zijn Taboe genomineerd in de categorie Best Non-scripted Entertainment. Geubels moet jammer genoeg uit de Verenigde Staten terugkeren zonder award, want die mochten de makers van The Real Full Monty: Ladies Night gaan ophalen.

Taboe – of Taboo, zoals het programma internationaal heet – werd in september genomineerd voor een Internationale Emmy Award. Dat zijn de belangrijkste internationale televisieprijzen. Philippe Geubels maakte het programma samen met productiehuis Panenka en had één groot doel: taboes bespreekbaar maken en er (op een respectvolle manier) mee lachen.

The Real Full Monty: Ladies Night

Gisteren werden in New York de prijzen uitgedeeld. Maar Philippe Geubels en regisseur Kat Steppe mochten jammer genoeg het podium niet op. Ze moesten de duimen leggen voor de makers van The Real Full Monty: Ladies Night.

Da’s een Brits programma waarin kijkers te zien krijgen hoe acht bekende vrouwen zich voorbereiden op een topless cabaret. Dat klinkt misschien een beetje goedkoop, maar dat is alles behalve het geval. De show komt er namelijk om het bewustzijn rond borstkanker een duwtje in de rug te geven.

Onzekerheden en steun

De vrouwen die de stap tot een striptease zetten, hadden daar allemaal een goede reden voor. Zo had één vrouw uit de groep maar liefst drie zussen met borstkanker, waarvan er onlangs één overleden was. Andere vrouwen waren zelf herstellende van de kanker en hadden een borstamputatie achter de rug.

Tijdens het programma krijgen we te zien dat ze enorm onzeker zijn over hun lichamen, door alles wat die hebben moeten doorstaan. De groep vrouwen ontfermt zich over elkaar en probeert ervoor te zorgen dat iedereen zich opnieuw goed in haar vel voelt.

Taboe

In zijn programma lacht Philippe Geubels met mensen waar je eigenlijk niet mee zou mogen lachen. In negen afleveringen kwamen acht onderwerpen aan bod die nog steeds taboe zijn. Hij nodigt een groep mensen uit, die open over hun “problemen” praten. Later in de aflevering stelt hij een comedyshow voor, waarbij zijn “onderwerpen” op de eerste rij zitten. De rest van de zaal is gevuld met lotgenoten.

Het eerste onderwerp dat aan bod kwam, was een fysieke beperking. Daarna volgden ook afleveringen over mensen die ongeneeslijk ziek zijn, een andere huidskleur hebben, niet (goed) zien, in armoede leven, psychisch kwetsbaar zijn, behoren tot de holebi-gemeenschap en lijden aan obesitas.

Geubels en Kat Steppe zijn ondertussen druk bezig met een tweede seizoen van Taboe. Dat zou in het voorjaar van 2021 op Eén moeten verschijnen.

Internationale aandacht

Taboe had eigenlijk helemaal geen Emmy-nominatie nodig om internationaal door te breken. Dat was namelijk al heel wat langer het geval. Verschillende buitenlandse productiehuizen namen in 2018 al een patent op het concept van het programma.

Het gaat onder andere om productiehuizen in de Verenigde Staten, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Israël. En dat is vermoedelijk nog maar het begin. Daarbovenop losten de Nederlanders het bijzonder makkelijk op: zij zonden gewoon de versie van Philippe Geubels zelf uit!

Vlaanderen op de Internationale Emmy Awards

Taboe is niet het eerste Vlaamse programma dat ons land op de Internationale Emmy Awards mocht gaan vertegenwoordigen. Integendeel: de afgelopen twee jaren gingen Hoe Zal Ik Het Zeggen? en Sorry Voor Alles zelfs met de prijs (ook in de categorie Best Non-scripted Entertainment) naar huis.

In het jaar dat Adriaan Van Den Hoof de prijs mocht ophalen, waren de Callboys ook genomineerd, in de categorie Beste Comedy. Andere jaren konden landgenoten in die reeks wél hun nominaties verzilveren. In 2011 was dat het geval voor Benidorm Bastards en in 2014 voor Wat Als?.

Meer
Lees meer...