Platen en cd’s brengen voor het eerst sinds jaren meer op dan verkoop van legale downloads in VS

Platen en cd’s brengen voor het eerst sinds jaren meer op dan verkoop van legale downloads in VS

De verkoop van cd’s, platen en cassettes heeft vorig jaar in de Verenigde Staten voor het eerst sinds jaren meer opgebracht dan de verkoop van digitale content. Toch is de fysieke verkoop in 2017 gedaald. De enige subsector die gestegen is, is de verkoop van vinylplaten.

Uit een recent rapport van de belangenorganisatie The Recording Industry Association Of America (RIAA) blijkt dat de cijfers van de fysieke verkoop van muziek (cd, vinyl en cassette) in de Verenigde Staten voor het eerst in jaren hoger lagen dan die van digitale downloads.

De fysieke verkoop bedraagt zo’n 17 procent van de markt, de digitale verkoop zo’n 15 procent. Het verschil tussen de twee is dus maar zo’n luttele 2 procent. Streaming blijft koning met een marktaandeel van ongeveer 65 procent in de VS.

Alleen verkoop vinyl stijgt

Toch is het niet zo dat de verkoop van cd’s en platen aan het boomen is. Feitelijk is de fysieke verkoop in 2017 met 4 procent gezakt, maar de verkoop van digitale muziek is met maar liefst 25 procent gedaald. Het rapport wijst er wel op dat er sprake is van “een lagere daling dan in de voorbije jaren”. De verkoop van vinylplaten is bovendien met 10 procent gegroeid.

Begin dit jaar werden in de VS de best verkochte platen van 2017 aangekondigd. Ed Sheeran en Liam Gallagher stond bovenaan op de lijst. Ook ‘Human’, de debuutplaat van Rag’n’Bone Man stond in de top 10.

Gesponsorde artikelen