Pleidooi voor het gebruik van cannabis bij heroïne- en opiatenverslaving

Een heroïneverslaving lijkt voor velen onder ons een ver-van-mijn-bed-show. De gedachte dat zoon of dochter ooit in aanraking zou komen met het bruine spul lijkt ondenkbaar maar we mogen niet vergeten dat elke heroïneverslaafde iemands zoon of dochter is. Per definitie zou een verslaafde de beste zorgen moeten kunnen krijgen om te kunnen genezen maar de werkelijkheid toont anders. Onze maatschappij heeft maar weinig empathie met heroïneverslaafden.

Heroïne is een vloek

Politiecommissaris Peter Muyshondt schreef een boek negen jaar na het overlijden van zijn aan heroïne verslaafde broer. Hij stelt zich veel vragen bij zijn eigen gedrag en dat van vrienden, familie, het gerecht, de hulpverlening en de politie tegenover zijn broer. Hij hoopt dat er door zijn boek verandering komt, dat deze groep mensen behandeld wordt als patiënten en niet als criminelen.

“Mijn god wat ben je veranderd je bent dezelfde niet je had zo’n mooie mond met tanden daar is niks meer van over” (Doe Maar, Heroïne Godverdomme)

Pijnstillers even verslavend

Wat veel mensen niet weten is dat een verslaving aan pijnstillers eigenlijk even erg is als een verslaving aan heroïne. In de studie Prescription Painkiller/Heroin Addiction & Its Treatment staat te lezen dat uiteindelijk iedereen verslaafd kan raken aan verdovende middelen. Pijnstillers zijn ook een vorm van opiaten, deze conclusie zou ons dus niet mogen verbazen.

Opiaten werken in het lichaam zoals opium dat doet. Morfine en codeïne zijn rechtstreeks uit opium gemaakt. Andere pijnstillers zijn kunstmatig aangemaakt, maar bezitten dezelfde chemische samenstelling als opiaten. Dat is zo voor pijnstillers als oxycodone, hydrocodone en fentanyl, beter bekend onder merknamen als Oxycontin, Vicodin, Percocet en Actiq. Heroïne mag vanzelfsprekend ook tot de opiaten gerekend worden.

Voor mensen met ernstige pijnklachten zijn opiaten krachtige middelen. Gelukkig raken de meeste patiënten die met opiaten worden behandeld niet verslaafd maar sommigen dus wel. Ze merken pas wanneer de pijn er niet meer is en ze willen stoppen met de pijnmedicatie dat ze verslaafd zijn.

Cannabis to the rescue

Een recent onderzoek toont aan dat een verslaving aan opiaten zoals heroïne, morfine en andere zware pijnstillers sneller wordt overwonnen wanneer patiënten cannabis oraal innemen in de vorm van dronabinol (synthetische THC spray) maar nog betere resultaten werden behaald bij het roken van cannabis. De cannabisrokers waren meer geneigd het programma volledig af te werken, hadden minder last van slapeloosheid en angsten tijdens de ontwenning.

In december kwam het bericht dat in de 23 Amerikaanse staten waar medicinale cannabis reeds legaal is het aantal doden door gebruik van heroïne en zware pijnstillers gedaald is met gemiddeld 25 procent. Hoe langer de staten al een legaal medicinaal cannabisbeleid hebben hoe spectaculairder de daling zich toont; maar liefst een derde minder doden staan er op naam van een overdosis opiaten.

In ons land alleen al sterven er jaarlijks 200 mensen door overmatig gebruik van pijnstillers en ontstekingsremmers, in Nederland zijn dat er 540.

Give it a shot

Afkickcentra in ons land zien vervanging van heroïne door cannabis in de meeste gevallen niet zitten. “Wanneer je nog cannabis rookt dan ben je niet clean”, luidt het verdict. “De ene verslaving vervangen door een andere is geen oplossing”, is nog zo een veelgehoorde mening.

Cannabis kan uiteraard verslavend werken, net als elk ander genotsmiddel, maar de schade die cannabis toebrengt is minimaal in vergelijking. De voordelen daarentegen…

Om af te sluiten een getuigenis van een ex-verslaafde die zijn leven dankt aan cannabis.
Meer
Lees meer...