Plots kan Koen Geens (CD&V) zelfs premier worden: de zotste scenario’s doen de ronde in de Wetstraat

Koen Geens
EPA – Koen Geens

Straks vertrekt sowieso Charles Michel (MR) naar Europa en is er een nieuwe premier nodig. In het spel rond een nieuwe Europees Commissaris, vallen dan de gekste dingen te horen.

Wat gebeurt er precies? Deze week circuleert er een nieuw gerucht, dankzij journalist Frédéric Chardon van La Libre Belgique: Koen Geens kan zowaar premier worden. Het vereist wel enig creatief denkwerk om tot aan die conclusie te komen. Zodanig creatief dat bronnen in de Wetstraat meteen al erop wijzen dat maar één man dergelijke spin kan verzinnen… 

Details: Het gaat als volgt. Straks, in december, wordt huidig Charles Michel (MR), de nieuwe voorzitter van de Europese raad bij de EU. Een mooie topfunctie, die hij voor zichzelf heeft geforceerd. Als de huidige federale regering tegen dan nog steeds in lopende zaken is, en die kans is niet onbestaande, dan moet Michel vervangen worden. Een nieuwe premier dus. Maar dat niet alleen: er moet ook nog een Europees Commissaris gestuurd worden, en dat moet nu, deze en volgende week gebeuren.

Tussen de regels: Didier Reynders (MR) wil heel graag die post van Europees Commissaris. Zijn partij wil dat ook. De reden zijn simpel:

  • Reynders miste al een paar keer een buitenlandse ‘exit’ via een topjob: in 2014 zo’n Europees Commissariaat, en recenter de rol als voorzitter van de Raad van Europa.
  • Als Michel weggaat bij de MR, en Reynders blijft achter, dan neemt die laatste mogelijk weer de controle van de partij. Dat willen velen bij de MR vermijden: een ‘exit’ is dus uiterst gunstig voor hen.
  • Niets is zeker op dit moment in de Wetstraat. Vijf jaar Europees Commissaris is dat wel. Dus carrière-gewijs een goede zet voor Reynders.

De grote vraag? Kunnen de andere regeringspartijen, CD&V en Open Vld dus, leven met Reynders? Want uiteindelijk is het enkel de regering die moet beslissen, liefst met bredere steun binnen de Kamer, maar nodig is dat niet. Daar klinkt een simpel tegenargument: als we met Michel al een Franstalige hebben, moet de Europees Commissaris dan ook een Franstalige zijn? Kort gezegd: Open Vld en CD&V moeten gepaaid, afgekocht zoals u wil.

Waarom dan Geens premier? Wel, het houdt dus in dat nu CD&V een soort wortel wordt voorgehouden. Als Michel én Reynders gaan, dan kan Koen Geens (CD&V) plots zo maar premier worden. Welliswaar van een regering in lopende zaken, zonder meerderheid, maar toch: de Zestien zowaar! En plots wordt Geens ook, door de anonieme bron van dit lek, overladen met lof: “Hij is de geknipte man voor de job: briljant, prefect tweetalig, altijd rustig. Een goede Jezuïet, die de machine van smeerolie kan voorzien”.

Is dit een geloofwaardige piste? De vraag is: wie heeft nu belang bij zo’n lek? Alles wijst op één man: Reynders zelf. De sluwe vos lijkt een creatief scenario te bedenken om toch maar z’n move naar Europa veilig te stellen. Want normaal gezien is het premierschap, als Michel vertrekt, gewoon opnieuw voor de MR. Maar wie weet, komt het toch naar een Vlaming, en dan kan Geens beginnen dromen.

Waarom dit wel van tel is: het is van belang op te merken dat de naam van Geens valt, niet die van Wouter Beke (CD&V). Deze zomer bekwam Geens dat hij, en niet Beke, vicepremier werd in opvolging van Kris Peeters (CD&V). De CD&V-voorzitter combineert dan als een soort superman het voorzitterschap én een ministerpost in de federale regering, maar in de pikorde staat hij federaal achter Geens dus. En hij krijgt forse kritiek te slikken, in verschillende lekken maakten partijgenoten korte metten met z’n leiderschap. Geens kwam veel minder beschadigd uit de verkiezingen, en lijkt Beke nu naar huis te spelen. Dat die laatste z’n naam ook valt als Vlaams minister is veelzeggend: het federale wordt dan aan de minister van Justitie gelaten.

Wat nu? Weinig concreets beweegt federaal. Maar dat ene dossier, de post van Europees Commissaris, verhit wel de gemoederen. Met gekke scenario’s die circuleren als gevolg.

Gesponsorde artikelen