In de Verenigde Staten ligt de politie opnieuw onder vuur nadat een zwarte man omkwam tijdens een arrestatie. De betrokken politieagenten hielden hem onder een wurggreep en zijn ondertussen ontslagen. De autoriteiten openden een onderzoek.
Het slachtoffer, George Floyd, werd gisteren opgepakt in de Amerikaanse stad Minneapolis, omdat zijn uiterlijk overeenkwam met dat van een verdachte in een verduisteringszaak. De man zou zich verzet hebben en leek onder invloed te zijn. Hij was ongewapend. Op beelden is te zien hoe een politieagent de man minutenlang in een wurggreep tegen de grond houdt. Floyd gaf meerdere keren aan niet meer te kunnen ademen, maar de agent loste de wurggreep niet.
(Burger King schrapt “racistisch” reclamefilmpje met chopsticks voor nieuwe ‘Vietnamese’ burger.)
Betrokken agenten ontslagen
Voorbijgangers filmden de gebeurtenis en riepen naar de agenten dat ze de man minder hardhandig moesten aanpakken. De agenten gaven geen gehoor aan die oproepen en na enige tijd werd Floyd stil. Hij werd nog overgebracht naar het ziekenhuis, maar daar kwam alle hulp te laat.
“Wat we gezien hebben, is afschuwelijk”, Jacob Frey, burgemeester van Minneapolis, emotioneel in een speech. “Een zwarte huidskleur hebben zou in Amerika niet de doodstraf mogen betekenen.” Onder meer de FBI zal zich over het incident buigen. De vier betrokken agenten werden alvast ontslagen.
Black Lives Matter
Helaas is het lang niet de eerste keer dat een ongewapende zwarte verdachte in de Verenigde Staten omkomt bij een arrestatie. Doordat dat enkele jaren geleden zo vaak voorkwam, ontstond de beweging Black Lives Matter. Daarbij komen Afro-Amerikanen en sympathisanten op voor hun burgerrechten met manifestaties en andere initiatieven. Ook nu voeren zij actie. De eerste protesten gingen van start in Minneapolis. Daar heeft de politie ondertussen al traangas ingezet op actievoerders. Dat meldt Newsweek.
Er kwam nog geen reactie van president Donald Trump. Tijdens zijn presidentscampagne in 2016 zei Trump dat de Black Lives Matter-beweging de moorden op zwarte Amerikanen door de politieagenten uitlokte. Trump noemde de burgerrechtenbeweging ook “een bedreiging” en beschuldigde Black Lives Matter-activisten ervan “moorden op de politie” te stimuleren.
(Journalist die opriep tot “herrijzenis van de KKK” wordt vervangen door zwarte vrouw.)
“Mogelijk misleidende informatie”
De operatoren van Twitter hebben gisteren voor het eerst twee tweets van Trump gelabeld als “mogelijk misleidende informatie”. In de tweets beweert Trump dat stemmen per post fraudegevoelig zou zijn en dat dat zou leiden tot “oneerlijke verkiezingen”. Bij de tweets plaatste Twitter een blauw label met de hyperlink “Lees hier de feiten over verkiezingen per post”.
Trump reageerde furieus op de markeringen door Twitter. De president stelt dat het techbedrijf zich op die manier ongewenst met de presidentsverkiezingen bemoeit. “Twitter onderdrukt zo de vrijheid van meningsuiting en ik, als president, zal dat niet toestaan!”, schreef Trump.