Politiek ontmoet liefde: Onderzoek onthult verrassende dealbreakers bij dates


In het kort

  • 83 procent van de respondenten zou een relatie beëindigen vanwege verschillende politieke standpunten, leert een recent onderzoek van Coffee Meets Bagel (CMB).
  • 84 procent gaf aan bereid te zijn om uit te gaan met iemand die Kamala Harris steunt, terwijl slechts 65 procent aangaf open te staan voor een relatie met een aanhanger van Donald Trump.
  • De reproductieve rechten van vrouwen kwam naar voren als de top dealbreaker voor 31 procent van de respondenten.

Uit een recent onderzoek van Coffee Meets Bagel (CMB) blijkt dat politieke voorkeur voor veel Amerikanen een belangrijke rol speelt bij datingvoorkeuren. Uit het onderzoek, dat eind augustus werd uitgevoerd onder meer dan 1.400 CMB-gebruikers, bleek dat een grote meerderheid prioriteit geeft aan gedeelde politieke opvattingen bij het kiezen van een partner.

De bevindingen geven aan dat politieke compatibiliteit cruciaal is voor daters, waarbij 83 procent aangeeft te overwegen een relatie te beëindigen vanwege verschillende politieke standpunten.

84 procent van de respondenten gaf aan bereid te zijn om te daten met iemand die Kamala Harris steunt, terwijl een aanzienlijk kleiner percentage (65 procent) aangaf open te staan voor het daten met een aanhanger van Donald Trump.

De absolute dealbreakers voor wie op zoek is naar liefde

Bij het onderzoeken van specifieke kwesties, kwamen de reproductieve rechten van vrouwen naar voren als de top dealbreaker voor 31 procent van de respondenten, gevolgd door raciale gelijkheid (18 procent) en LGBTQ-rechten (9 procent).

De enquête benadrukte een genderongelijkheid in dit opzicht, met 37 procent van de vrouwen die weigeren om uit te gaan met iemand met andere politieke opvattingen, vergeleken met slechts 15 procent van de mannen. Deze trend strekt zich uit tot het beëindigen van relaties, aangezien 22 procent van de vrouwelijke gebruikers aangaf relaties te beëindigen vanwege politieke verschillen. 13 procent van de mannelijke gebruikers zouden hetzelfde doen.

Generationele verschillen 

Uit het onderzoek bleek ook dat vier van de vijf vrouwen niet op Trump zouden stemmen, wat overeenkomt met onderzoek waaruit blijkt dat Gen Z-vrouwen de meest progressieve groep in de VS zijn, terwijl hun mannelijke tegenhangers conservatiever zijn. Deze kloof tussen de seksen is de afgelopen 25 jaar bijna verdubbeld.

De bevindingen van CMB werpen licht op het belang van gedeelde politieke waarden in romantische relaties, vooral voor jongere generaties. Het onderzoek suggereert dat daters steeds meer prioriteit geven aan politieke compatibiliteit, waarbij verschillende opvattingen mogelijk een significante barrière vormen voor een langdurige relatie.

Meer
Lees meer...