Na de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen heeft niet Marine Le Pen gewonnen met haar extreemrechtse partij Rassemblement National (RN), maar wel het linkse blok Nouveau Front Populair. De situatie in Frankrijk is nu erg gespannen en het vormen van een regering wordt enorm lastig.
Het linkse Nouveau Front Populair heeft 182 zetels gewonnen. De centrumcoalitie, Ensemble, waar ook de partij van president Emmanuel Macron bij hoort, eindigde op de tweede plaats met 168 zetels. De extreemrechtse partij RN werd derde met 143 zetels.
Macron had vervroegde verkiezingen uitgeschreven om te laten zien dat de Fransen niet zo extreemrechts stemmen als sommigen dachten. Na de eerste ronde, waarin RN het goed deed, waren veel mensen zenuwachtig. Maar dankzij het Franse kiessysteem, waarbij er in twee rondes wordt gestemd, won uiteindelijk het linkse blok. Hoewel RN procentueel de meeste stemmen kreeg (37%), zorgde het districtenstelsel ervoor dat links won.
Reacties van de politieke leiders
Jordan Bardella van RN is teleurgesteld en zegt dat “Frankrijk beroofd is van een overwinning.” Hij vindt dat de blokken die RN buitensloten “tegennatuurlijk” zijn.
Jean-Luc Mélenchon van het linkse La France Insoumise ziet het anders. Hij zegt dat “het volk in eer en geweten heeft gestemd” en roept op dat premier Gabriel Attal moet aftreden. Attal heeft zijn ontslag aangeboden, maar Macron heeft hem gevraagd voorlopig aan te blijven om de stabiliteit te bewaren.
Moeilijke coalitievorming
Er is geen blok met een absolute meerderheid, dus er moet een coalitie gevormd worden. Dit blijkt echter erg moeilijk, want veel partijen in het linkse blok willen niet samenwerken met de centrumpartijen, en andersom. Attal wilde een centrumregering vormen, maar stuit op verzet van de socialisten die niet willen samenwerken met Macron.
Mélenchon stelt voor om een linkse minderheidsregering te vormen, maar zelfs binnen zijn eigen blok is er verdeeldheid.
Toekomst
De politieke situatie in Frankrijk is erg onzeker. Macron moet wellicht een technocratenregering vormen, los van politieke stromingen. Franse media vergelijken de situatie al met de politieke impasse in België.
Macron heeft misschien nu extreemrechts buiten de deur gehouden, maar in 2027 zijn er nieuwe presidentsverkiezingen. Marine Le Pen zet alles in op die verkiezingen en zegt dat “de overwinning slechts vertraagd is.” Ze is ervan overtuigd dat RN bij de volgende verkiezingen nog sterker zal zijn.
Ondertussen wordt Macron zelf steeds minder populair, en moet hij de komende jaren omgaan met een lastige politieke situatie.