Een deadline in het verschiet of gewoon veel werk te verrichten? Als u ook een manier zoekt om de grote berg wat kleiner te maken, dan is de Pomodoro-techniek honderd procent gemaakt voor u.
U zal niet de eerste zijn die zijn concentratie helemaal kwijt is in de woestijn die thuiswerk heet. Of uw dag toch nog enige structuur behoudt, hangt er maar van af. Moeten er kinderen naar school of werkt u alleen? Om u een stapje vooruit te helpen, en om toch nog iets gedaan te krijgen, grijpen steeds meer mensen naar de pomodoro-techniek.
Pomodoro-timer
De pomodoro-techniek bestaat al sinds de jaren 80. Hij werd ontwikkeld door de Italiaan Francesco Cirillo. Cirillo zocht een manier om zijn brein ervan te overtuigen kort maar krachtig door te werken. Dus greep hij naar zijn keukenwekker, in de vorm van een tomaat, en stelde die in op 25 minuten. De techniek, en de naam, was geboren. Het keukenwekkertje had namelijk de vorm van een tomaat. Zo ziet u maar, moeilijk moet het niet zijn.
De theorie is eenvoudig. Eerst beslist u welke taak u moet uitvoeren. Vervolgens stelt u een wekker, timer, of soortgelijk iets, in op 25 minuten. Tijdens die 25 minuten doet u niets anders dan die taak. Na 25 minuten trekt u een streepje. En zodra de wekker afloopt, het is belangrijk dat dat een geluidssignaal is, volgen er vijf minuten pauze. Na vier pomodoro’s, dat zijn de intervallen van 5 minuten, neemt u een langere pauze van 20 tot 30 minuten.
Beloning
Daarmee geeft u uw brein gerichte instructies en een snelle beloning. Daarom werkt de techniek zo goed. Hij wordt zelfs aangeraden voor mensen met ADHD, om zo meer gefocust te leren werken.
Zoals dat gaat, zijn er online ook talloze timers en pomodoro-apps te vinden. De Pomodoro Timer Lite bijvoorbeeld, of de Focus-To-Do. Maar ook op YouTube zijn er talloze streams te vinden die u in intervallen van 25 minuten bezighouden en vervolgens vijf minuten andere muziek laten horen. Voor de fans is er bijvoorbeeld een reeks in Harry Potter-thema.