In het kort
- Vier jonge Portugezen eisen strengere doelstellingen voor de vermindering van broeikasgasemissies en uitgebreide langetermijnplannen voor koolstofneutraliteit.
- Deze juridische strijd volgt op de historische uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in het voordeel van Zwitserse senioren, bekend als de KlimaSeniorinnen.
Vier jonge Portugezen die eerder het Europees Hof voor de Rechten van de Mens hebben ingeschakeld, beginnen nu een nieuwe juridische strijd tegen hun eigen regering, meldt Euronews.
Deze jonge activisten hebben zich aangesloten bij Último Recurso, een Portugese jongerenorganisatie, om strengere doelstellingen te eisen voor de vermindering van broeikasgasemissies en om uitgebreide langetermijnplannen voor koolstofneutraliteit af te dwingen. Deze actie volgt een jaar na de baanbrekende uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in het voordeel van Zwitserse senioren, bekend als de KlimaSeniorinnen. Het Hof oordeelde dat de ontoereikende inspanningen van Zwitserland om de uitstoot te beperken, de fundamentele mensenrechten schonden. Daarmee werd een precedent geschapen voor toekomstige klimaatrechtszaken.
Nieuwe inspanningen
De jonge Portugese aanklagers spanden eerder een zaak aan tegen 32 Europese landen, maar rechters verwierpen deze aanvankelijk vanwege procedurele problemen. Niet afgeschrikt ondernemen zij nu juridische stappen in Portugal, met als doel de bezwaren van de rechtbank weg te nemen en hun strijd voor een duurzame toekomst voort te zetten. Cláudia Duarte Agostinho, de oudste van de oorspronkelijke eisers, zal samen met haar broer en zus Martim en Mariana, en met Catarina dos Santos Mota het voortouw nemen.
Mariana Gomes, oprichter van Último Recurso, sprak haar steun uit voor de vastberadenheid van de jonge activisten en benadrukte de inzet van de organisatie om verantwoordelijke partijen ter verantwoording te roepen voor het in gevaar brengen van toekomstige generaties. Ze onderstreepte de urgentie van ambitieuze klimaatdoelen en het potentieel van Portugal om het voortouw te nemen in de aanpak van de klimaatcrisis.
Portugals klimaatbeloften en kritiek
Hoewel Portugal heeft beloofd de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met 55 procent te verminderen, blijkt uit analyses dat dit doel onvoldoende is om de doelstelling van het Akkoord van Parijs te halen, namelijk het beperken van de opwarming van de aarde tot 1,5°C. De Portugese regering heeft nog geen commentaar gegeven op de nieuwe rechtszaak.
Gerry Liston, senior advocaat bij het Global Legal Action Network, dat de juridische inspanningen van de jongeren ondersteunt, prees hun onwrikbare inzet en benadrukte het belang van dit nieuwe hoofdstuk in hun acht jaar durende strijd voor dringende klimaatmaatregelen. Hij gelooft dat hun moed anderen zal inspireren om zich aan te sluiten bij de wereldwijde inzet voor een leefbare planeet.
Último Recurso
Último Recurso spande eerder een rechtszaak aan tegen Portugal, waarin de organisatie de naleving van de eigen klimaatwet door de regering aanvocht. Hoewel rechters deze zaak aanvankelijk afwezen, draaide het Hooggerechtshof de beslissing terug en verwees de zaak naar lagere rechtbanken voor herziening. De nieuwe rechtszaak zal grotendeels gebaseerd zijn op de KlimaSeniorinnen-uitspraak en op eerdere argumenten die bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zijn aangevoerd.
Liston verwacht dat de zaak in de zomermaanden formeel zal worden ingediend. Zelfs als de zaak succesvol is, kan het afdwingen van een vonnis complex zijn. Dit blijkt onder andere uit de weerstand van Zwitserland tegen de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
Último Recurso wil niet alleen de overheid tot actie aanzetten, maar de rechtszaak ook gebruiken als katalysator voor een breder publiek debat in Portugal over de ontwikkeling van een rechtvaardig klimaatbeleid dat zowel huidige als toekomstige generaties beschermt.