Iedereen heeft wel een lader in huis die al jaar en dag in het stopcontact zit. Bovendien trekken we na het opladen van onze smartphone, de stekker ook niet uit. Maar kleine aanpassingen aan die routine, zouden je al heel wat kunnen besparen, zegt mijnenergie.be
Vaak hebben we de indruk dat het laden stopt wanneer we onze smartphone unpluggen, maar dat is niet het geval. Telkens wanneer je je adapter in het stopcontact steekt, blijft die energie consumeren. Dat valt trouwens op te merken aan de warmte die de oplader blijft afgeven.
In cijfers
Een lader die in het stopcontact blijft zitten, verbruikt ongeveer 2 watt per uur, blijkt uit onderzoek van de energieleverancier Vattenfall Nederland. Dat lijkt in eerste instantie weinig, maar voor adapters die altijd ingeplugd blijven – denk maar aan televisie, computer en printer – loopt het verbruik op tot 17,52 kilowattuur per jaar.
Als je weet dat de gemiddelde prijs per kilowattuur momenteel 67 eurocent bedraagt, komt dat neer op een totaal jaarlijks bedrag van 11,76 euro per oplader. Dat maakt dat vele huishoudens al snel tot meer dan 100 euro ‘weggooien’ op jaarbasis.
Hoe onderneem ik actie?
Nu de koude wintermaanden er dreigen aan te komen en de energieprijzen nog steeds torenhoog liggen, kan het wel eens lonen om het nutteloos energieverbruik binnenshuis aan te pakken.
Dat kan je doen door rond te wandelen in huis en op te sporen waar een lichtje brandt, of welke toestellen warmte afgeven. Vervolgens kan je de onnodige aansluitingen uittrekken of vervangen door een stekkerdoos waarmee je met één beweging makkelijk verschillende toestellen aan- en uit kan zetten.
Daarnaast bieden tegenwoordig veel energieleveranciers een app aan waarmee je je energieverbruik live kan opvolgen en aanpassen.
(as)