Prins Laurent kreeg vannacht dan toch z’n boete: 46.000 euro kwijt van z’n dotatie

Het verdict is vannacht gevallen in de Kamer. In een geheime stemming kozen 93 parlementsleden voor de boete aan Laurent, stemden toch 23 kamerleden tegen en nog eens 10 ongeldig. Niet genoeg dus om de boete tegen te houden: 15 procent van z’n dotatie van 308.000 euro is hij nu kwijt. Maar de oorlog tussen prins en regering zal niet ophouden.

Prins Laurent verliest dit jaar dus eenmalig 15 procent van zijn dotatie, een dikke 46.000 euro. Geen peulschil dus, al krijgt de prins elk jaar dus 308.000 euro zonder iets wezenlijk te moeten doen. Eén van de duurste werklozen van het land dus.

De prins krijgt de boete na een reeks strapatsen. De druppel was een receptie van de Chinese ambassade, waar hij plots verscheen in militair uniform, zonder dat hij toestemming had van de regering.

De prins verzette zich heftig tegen die beslissing. Hij stuurde z’n advocaat naar de Kamer om zich uitgebreid te laten verdedigen. Die had het over een sanctie “buiten alle proporties” en stelde ook dat de mensenrechten van de prins geschonden werden. De kans dat de prins in beroep gaat is bijzonder groot. De kans dat hij die zaken dan ook zal winnen, is ook bijzonder groot. Want het dossier werd een beetje slordig aangepakt door de meerderheid: zo werd op de storting van januari al 15 ingehouden, nog lang voor er een juridische uitsprak was.

Het doek valt

Die stemming gebeurde dus vannacht. De N-VA, grote tegenstander van het koningshuis, was bijzonder tevreden. Ze bieden ook, een beetje cynisch, aan om de dotatie van de prins helemaal af te schaffen. “Rekening houdend met het te strakke keurslijf waarin de prins zich bevindt, willen we hem van de keurslijf bevrijden”, zo zegt Peter Buysrogge.

Vlak voor de stemming had prins Laurent via z’n advocaat nog een emotionele brief gestuurd. “Eigenlijk is mijn hele bestaan het voorwerp van een proces, en dat proces is al lange tijd geleden begonnen.”

Iedereen moet het daarbij ontgelden: zowel de koninklijke familie als de politiek. “Ik denk dat geen ander burger van dit land zijn leven lang met zulke hardnekkigheid werd geïnstrumentaliseerd en zijn projecten voortdurend gedwarsboomd zag door zijn familie en door grove nalatigheid van sommige politieke gezagsdragers.”

En Laurent gaat zelfs verder, hij komt met argumenten als zou men hem zijn huwelijk met prinses Claire Coombs kwalijk genomen hebben, iets dat nog nooit eerder gehoord werd. “Ik moest zelfs toestemming vragen om te trouwen. En tot op heden zet men het mij betaald dat ik huwde met een vrouw die ik liefheb, maar die titel noch fortuin heeft.”

Meer
Lees meer...