Pro League wil half augustus weer volle voetbalstadions in België

Het komende Europese kampioenschap voetbal zullen we weer fans in de verschillende voetbalstadions zien zitten. In België was dat tot nu toe nog niet het geval. Toch heeft de Pro League er goede hoop in dat daar binnenkort verandering in komt.

Het Europese kampioenschap gaat van start vrijdag 11 juni en zal gespeeld worden in elf verschillende steden in elf verschillende voetballanden. In al deze landen gelden verschillende coronaregels over het aantal toegelaten supporters. Dat varieert van een capaciteit van 20 procent (14.000 toeschouwers) in de Allianz Arena in München in Duitsland tot 100 procent (67,215 toeschouwers) in de Puskás Aréna in Boedapest in Hongarije.

Omdat België niet op tijd een stadion gebouwd kreeg dat voldeed aan de voorwaarden van de UEFA is Brussel geen gaststad voor het EK. Voor voetbal in België is het dus wachten tot 23 juli als de competitie weer van start gaat. Dan zal het aantal fans in de stadions nog vrij beperkt zijn. Officieel zijn volgens de coronaregels dan 5.000 mensen toegelaten voor evenementen outdoor. Door een stadion op te splitsen kan dat aantal eventueel verdubbeld worden, maar meer zal er niet mogelijk zijn.

Vaccinatie of negatieve test

Vanaf 13 augustus gelden er voor buitenfestivals zo goed als geen beperkingen meer. 75.000 mensen zijn dan namelijk toegelaten. Of die regels ook van toepassing zijn op voetbalstadions is op dit moment nog niet duidelijk. De Pro League, de overkoepelende organisatie van de profclubs, hoopt alleszins van wel. “Als Pukkelpop 66.000 mensen kan ontvangen, waarom zou dat dan niet kunnen in de stadions? We verwachten dat we midden augustus weer volle stadions mogen hebben”, zegt Stijn Van Bever, woordvoerder van de Pro League aan Het Laatste Nieuws.

Als dat het geval is, zullen bezoekers meer dan waarschijnlijk wel een bewijs van vaccinatie of een recente negatieve PCR-test moeten kunnen voorleggen. Ook voor festivals zal dat namelijk het geval zijn.

Meer
Lees meer...