Statistisch onderzoek voorspelt dat Frankrijk EK voetbal wint en heeft slecht nieuws voor België

Een internationaal team van onderzoekers heeft een grootschalig statistisch model uitgewerkt om te voorspellen welk land het komende Europese kampioenschap voetbal zal winnen. Frankrijk heeft volgens hen met 14,8 procent het meeste kans, gevolgd door Engeland en Spanje. België staat pas zesde met 8,3 procent. Ook de UGent hielp mee aan het onderzoek.

Of het nu onder vrienden is of dat je liever echt gokt, weinig dingen horen zo bij een groot voetbaltornooi als het proberen voorspellen van de uitslag. Ook voor het komende Europese kampioenschap wordt er weer op allerhande manieren geprobeerd om op voorhand te weten wie op 11 juli de beker in de lucht mag steken.

Vier parameters

Een internationaal team van onderzoekers – waaronder medewerkers van de UGent – heeft een systeem uitgewerkt dat verschillende statistische modellen combineert. De berekening van de wetenschappers gebeurt op basis van vier parameters.

Ten eerste is gekeken naar de resultaten van afgelopen acht jaar van alle deelnemende landen. Onderzoekers van de Universiteit Gent waren verantwoordelijk voor deze gegevens. Als tweede keek het team naar de odds van 19 internationale bookmakers. De derde parameter keek naar de kwaliteiten van de spelers van alle landen, zowel bij hun club als bij de nationale ploeg. Tot slot werd er gekeken naar een reeks variabelen zoals ploegspecifieke waarden (FIFA-ranking, marktwaarde …) of landspecifieke gegevens (bevolking, BNP …).

100.000 keer gesimuleerd

Door hun model toe te passen op de vorige vier Europese kampioenschappen konden ze met machine learning achterhalen welke van de parameters hoe zwaar moesten doorwegen. Eens hun model voldoende getraind was, hebben de onderzoekers iedere wedstrijd van het EK maar liefst 100.000 keer gesimuleerd.

Daaruit kwam uiteindelijk Frankrijk als topfavoriet naar voren met een winstkans van 14,8 procent, gevolgd door Engeland (13,5 procent) en Spanje (12,3 procent). Portugal en Duitsland vervolledigen de top 5 met elk 10,1 procent winstkans. Pas daarachter volgen de Rode Duivels met 8,3 procent.

Rode Duivels

Het onderzoek keek ook per land hoeveel kans ze hebben om tot een bepaalde ronde te raken. Voor België voorspellen ze weinig problemen voor het overleven van de groepsfase met Finland, Rusland en Denemarken. De Rode Duivels hebben namelijk 91,5 procent om de achtste finale te halen. Daarna wordt het echter al heel wat moeilijker. Voor het halen van de kwartfinale daalt de kans tot 54,6 procent, voor de halve finale tot 32,2 procent en voor de finale tot 16,2 procent.

Meer
Lees meer...