Problemen bij Cloudflare leggen verschillende sites plat

Gisteren lagen verschillende grote websites tijdelijk plat. Het ging daarbij onder andere om Discord, Medium, Deliveroo en Patreon. De oorzaak voor deze problemen lag bij één bedrijf: Cloudflare. De wereldwijde problemen op de verschillende websites tonen nu aan hoe groot de impact van het bedrijf is.

Ironisch genoeg lag een bedrijf dat ervoor moet zorgen dat websites toegankelijk blijven gisteren aan de basis van een grote storing. Verschillende websites, waaronder het razend populaire Discord lagen gisteren een halfuur lang plat door problemen bij Cloudflare. De problemen konden snel opgelost worden, maar zorgden toch voor paniek bij internetgebruikers.

Discord down

Gisteren ontstond er een tijdje paniek nadat Discord offline was. Gebruikers vreesden dat de website voorgoed verdwenen was, aangezien er al meermaals problemen waren met fora op Discord. Zo was het forum van Schild en Vrienden, waarop heel wat racistische memes gepost werden, te vinden op het platform.

De Discordgebruikers vonden hun weg naar Twitter om daar hun paniek te delen. #Discorddown was zo wereldwijd trending waarbij alle gebruikers zich vragen stelden bij de storing. Gelukkig kwam Discord zelf al snel met het verlossende antwoord dat het om een storing ging en het platform dus niet definitief verwijderd werd.

Cloudflare

Al snel werd duidelijk dat het probleem zich niet enkel voordeed bij Discord, maar dat ook andere websites getroffen werden. De oorzaak voor de storing lag namelijk bij Cloudflare een bedrijf dat zorgt voor DNS en caching. Het bedrijf zorgt er dus voor dat websites online kunnen blijven en niet het slachtoffer worden van storingen.

Maar wanneer Cloudflare zelf een storing ondervind, dan sleuren ze dus ook al hun gebruikers met zich mee. Hoewel sommigen eerst dachten dat het ging om een cyberaanval, werd later duidelijk dat het ging om een probleem dat ontstond tijdens werkzaamheden aan een deel van de backbone van Cloudflare. Door die werkzaamheden werd al het internetverkeer over één router in Atlanta gestuurd. Die kon de enorme stijging in het verkeer niet aan en viel stil.

Het ging volgens Cloudflare niet om een wereldwijde storing, maar de storing vond wel plaats op verschillende plaatsen verspreid over de wereld. Alle plaatsen die verbonden waren met die specifieke router.

Meer
Lees meer...