Protestmars tegen grenscontroles: Luxemburgse Volt voert actie aan Franse en Duitse grenzen

De Luxemburgse afdeling van de pro-Europese partij Volt organiseert een protestmars langs de Franse en Duitse grenzen. De demonstratie is een reactie op de herinvoering van grenscontroles door Frankrijk en Duitsland, die door velen als een inbreuk op het Schengenakkoord en de Europese eenheid worden gezien.

Volt beschouwt de grenscontroles als een rechtstreekse ondermijning van het vrije verkeer, een van de fundamenten van het Akkoord van Schengen. De partij vervroegde het evenement, dat aanvankelijk gepland stond voor 2025, om een duidelijk statement te maken. De mars vindt plaats op 2 november en loopt langs strategische grenspunten: Schengen, Apach (Frankrijk), en Perl (Duitsland). “We willen laten zien dat we staan voor een verenigd en vrij Europa, zonder terugval naar oude barrières,” zegt Daniel Silva, algemeen secretaris van Volt.

Discussie over nut van grenscontroles

Silva stelt dat de heringevoerde grenscontroles niet alleen onnodig, maar ook ineffectief zijn. “Politie-unies stellen dat deze controles enkel leiden tot hogere werkdruk en een inefficiënte inzet van personeel”, verklaart hij. Hoewel Silva erkent dat veiligheid een reëel probleem is, benadrukt hij dat grenscontroles in de huidige context geen duurzame oplossing bieden.

De mars begint symbolisch bij kinderopvangcentrum Les P’tites Pousses in Apach, in de schaduw van een kleine Eiffeltoren-replica. Hier zullen toespraken worden gehouden in het Frans en Engels. Vervolgens trekken de demonstranten verder naar Perl, waar zij toespraken in het Duits en Engels zullen bijwonen. Het slotstuk van de mars vindt plaats aan de Luxemburgse kant van de grens, met afsluitende toespraken in het Luxemburgs en Engels bij het monument ter ere van het Schengenakkoord.

Reactie van de Franse en Duitse autoriteiten

De Franse autoriteiten verantwoorden de grenscontroles als een tijdelijke maatregel en wijzen op eerdere uitzonderingen binnen het Schengengebied. Volgens de regels kunnen lidstaten tijdelijke controles herintroduceren, mits zij de Europese Commissie hiervan op de hoogte stellen.

Meer
Lees meer...