Puigdemont blijft tot na de Catalaanse verkiezingen in België: “Liever hier bij u als een vrij man dan in Spaanse gevangenis”

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont blijft in ons land tot na de verkiezingen van 21 december in Catalonië, en misschien zelfs nog langer. Dat meldt zijn advocaat. Maandag beslist een Belgische rechtbank of het Europees arrestatiebevel tegen Puigdemont effectief wordt uitgevoerd. Als dat gebeurt, tekent Puigdemont wellicht beroep aan.

De ontslagen Catalaanse minister-president Carles Puigdemont (Junts pel Sí) blijft zeker in België tot na de verkiezingen in de Spaanse regio. Dat zegt zijn advocaat Jaume Alonso Cuevillas op de Catalaanse radiozender Rac1.

In de nasleep van het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum had Puigdemont Catalonië onafhankelijk van Spanje verklaard. Daarop deed Madrid beroep op het beruchte artikel 155 van de grondwet, waardoor de Catalaanse regering afgezet werd. Acht Catalaanse (ex-)ministers werden in gevangenissen vlakbij Madrid opgesloten en riskeren celstraffen tot vijftig jaar. Mogelijk worden ze maandag vrijgelaten, zodat ze op vrije voeten campagne kunnen voeren voor de Catalaanse verkiezingen.

Puigdemont en vier (ex-)ministers reisden naar Brussel om arrestatie te voorkomen. Als reactie stuurde Spanje een Europees aanhoudingsbevel voor de Catalaanse politici in ons land. Madrid vroeg de uitlevering, waarop Puigdemont zich aangaf en zich volledig ter beschikking stelde van het Belgisch gerecht. In afwachting van een beslissing werden Puigdemont en zijn ministers weer vrijgelaten. Morgen wordt een definitieve beslissing genomen. Puigdemont kan wel nog in beroep gaan als de rechtbank beslist dat hij uitgeleverd wordt. Dat is zijn advocaat dan ook van plan: “Wat er ook gebeurt, ze blijven daar tot zeker 21 december. En volgens mijn berekeningen kan dit doorgaan tot half januari.”

Campagne vanuit België

Puigdemont wil na de verkiezingen weer minister-president van Catalonië worden. Vorige week voerde hij nog campagne vanuit Brugge. In een interview met De Standaard zegt hij: “Ik ben liever hier bij u als een vrij man dan in Spanje in de gevangenis.”

Puigdemont benadrukt opnieuw dat hij vindt dat Madrid onrechtvaardig te werk gaat met de afzetting van de Catalaanse regering en de arrestaties van de (ex-)regeringsleden: “De grondwet bestaat uit meer dan een of twee artikels. Er zijn andere artikels die fundamentele democratische rechten waarborgen.”

Ook vindt hij niet dat hij de Catalanen in de steek gelaten heeft door naar Brussel te vluchten. Puigdemont betwist ook dat een meerderheid van de Catalanen eigenlijk tegen onafhankelijkheid is. Zijn tegenargument: “De partijen die er echt tegen zijn, haalden bij de verkiezingen in 2015 maar 30 procent van de stemmen.”

Teleurgesteld in EU

Puigdemont zegt nog dat hij na het onafhankelijkheidsreferendum steun vanuit de Europese Unie had verwacht: “We hadden niet verwacht dat de EU ons onmiddellijk zou erkennen, maar je zou toch wel een reactie van de Europese instellingen verwachten als de fundamentele rechten van miljoenen van hun burgers geschonden worden.”

Wil Puigdemont opnieuw de onafhankelijkheid uitroepen als hij weer aan de macht komt? Zijn diplomatische antwoord: “Ik wil het proces voortzetten dat we niet op 3 oktober maar in 2015 hebben ingezet.” Volgens Puigdemont is een afscheuring van Spanje op termijn wel noodzakelijk: “Als onafhankelijk land zijn we bereid om solidair te blijven met Spanje en de armere regio’s te steunen. Maar wat we vooral vragen, is respect.”

Meer
Lees meer...