PVDA gaat voor de winst: “We zijn nu echt een serieuze optie”

In een energieke bijeenkomst in Leuven wist de PVDA de zaal op te zwepen. Partijvoorzitter Raoul Hedebouw droomt luidop van een grote overwinning. De partij is volgens hem het nieuwe linkse alternatief.

Door Corneel Vanfleteren.

De PVDA ziet zichzelf steeds meer als dé keuze voor links. Op een bijeenkomst in Leuven liet PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw duidelijk van zich horen: “Nog nooit was een stem op de PVDA zo nuttig als nu. Wil je na 9 juni eindelijk een belasting op miljonairs? Stem dan PVDA.”

Ook nieuw talent Line De Witte, die straks de PVDA-lijst voor het Vlaams Parlement in Vlaams-Brabant trekt, haalt stevig uit naar de huidige politiek: “Parlementslid en oud-minister Maggie De Block van Open Vld gaat op haar 62ste met pensioen, terwijl ze de pensioenleeftijd heeft verhoogd tot 67. Maar ja, met de royale vertrekpremie die ze krijgt, hoeft ze vast niet meer te werken.”

De jonge, linkse Vlaming

De partij weet de jonge, linkse Vlaming goed te bereiken. Vooruit, onder leiding van Conner Rousseau, is naar rechts geschoven, vooral op het gebied van migratie. Een linkser alternatief spreekt aan, denkt Hedebouw. “Veel mensen twijfelen nog”, zegt hij in een gesprek met De Morgen. “Veel meer dan in 2019 zijn wij nu voor hen een serieuze optie. We doen echt mee.”

Met bijna 9 procent in de meest recente peilingen zit de partij van Hedebouw dicht bij Open Vld en Groen. Maar de kans dat extreemlinks binnenkort in een federale regering stapt, is klein, zoals bleek in de discussies in het vtm-programma Het Conclaaf.

Hedebouw begrijpt die afwijzing niet, zo liet hij in Leuven weten: “Kom op, laten we eerst samen kijken wat we kunnen doen. Er zijn zoveel punten waar we het over eens kunnen zijn.”

Meer
Lees meer...