Left Right
scrollTop top

Radio 1 verwijdert tweet over zanger Joost Zweegers, die positief is over De Wever en dat leidt tot relletje


Radio 1 verwijdert tweet over zanger Joost Zweegers, die positief is over De Wever en dat leidt tot relletje
twitter

Van een innige relatie tussen de VRT en de N-VA was al lang niet echt sprake. Maar vandaag kookten de potjes van enkele prominente N-VA’ers opnieuw over op sociale media. De aanleiding: zanger Joost Zwegers die op Radio 1 de lof zong van burgemeester Bart De Wever. Dat de tweet daarover plots weer door Radio 1 werd verwijderd, zette kwaad bloed. En kijk: plots tweette Radio 1 opnieuw het citaat. “Op vraag van Zwegers’ management”, zegt de VRT.

Beetje pijnlijk, de nieuwste rel tussen een aantal prominente N-VA’ers en de VRT. Op Twitter haalde ondervoorzitter Sander Loones zeer hard uit naar de openbare omroep dan vooral Radio 1. Want die haalden een tweet met daarin een positieve quote over het Antwerpse stadsbestuur van zanger Joost Zweegers, de frontman van Novastar, plots offline. Ook de Facebookpost met positieve quote werd verwijderd.

Wat de reden of aanleiding was om dat te doen was heel de namiddag lang niet duidelijk, maar het voedde vooral het ongenoegen dat al lang leeft bij de brede basis van de N-VA: de openbare omroep is hen ronduit negatief gezind, vinden die. “Tweet Radio 1 inmiddels terug verwijderd. Te eerlijke evaluatie van het Antwerps bestuur misschien”, tweette Loones.

De gevoeligheid van social media

Het was Filip Elinck, de man die bij de N-VA het team van de sociale media leidt, die had opgemerkt dat de posts op Twitter én Facebook verwijderd werden. Meteen reageerde hij door de oude posts online te gooien.

Uiteindelijk kroop de directeur van de N-VA, Piet De Zaeger, in z’n pen om dan maar op z’n eigen Facebookpagina heel de tekst van het interview met Joost Zweegers uit te tikken. Zweegers was te gast bij Annemie Peeters op Radio 1. De Zaeger schrijft het zo neer:

“Ik heb heel veel allochtone vrienden. Ik woon in Antwerpen. Ik woon er graag”, zegt Zweegers. “Antwerpen is voor mij ook dé stad. Ik woon er ook al lang. Ik vind het geweldig. Ik vind het bestuur van Antwerpen heel goed. Ik vind dat ze soms onterecht bekritiseerd worden. Ik vind dat De Wever het heel goed doet. Ik vind dat er eindelijk regels zijn. Heel veel van mijn allochtone vrienden – eigenlijk iedereen – vindt het top. Mensen die een kans willen pakken die kunnen dat.”

Annemie Peeters: “En zeg jij nu: ‘veel van mijn allochtone vrienden vinden het top in Antwerpen’?”

Joost Zweegers: “Ja. Omdat er minder negativiteit hangt. Er zijn duidelijke regels. Iemand die er iets van wil maken die weet waaraan hij toe is, en daardoor is er minder racistische praat. Snap je? Omdat er minder misbruik gemaakt wordt. En je voelt dat ook in de stad. Het is ook veel veiliger. Het valt misschien niet helemaal onder dezelfde noemer, maar ik vind toch dat de kritiek die je daar soms over leest, ik vind die erg onterecht.”

Annemie Peeters: “Want de kritiek is: ‘er zijn teveel controles, het is te streng en dus jaag je mensen weg’. “

Joost Zweegers (Novastar): “Ik ben het er helemaal niet mee eens. Ik vind dat je juist op die manier zo’n multiculturele stad moet runnen want anders loopt het in de soep. En nu niet meer. Ik vind het echt een verbetering.

Annemie Peeters: “En jij vindt dat. En jouw allochtone vrienden vinden dat ook?”

Joost Zweegers (Novastar): “Ja;”

Annemie Peeters: “Hmm. Gaan jouw linkse artistieke vrienden jou niet rechts vinden?”

Joost Zweegers (Novastar): “Nee, want ik ben niet rechts. Ik kom ook helemaal niet uit een rechtse opvoeding. Integendeel! Maar, weet je, er moeten gewoon bepaalde regels zijn. En ik zeg nogmaals: als je er wat van wil maken dan is duidelijkheid gewoon heel welkom. En dat hebben we in mijn stad, vind ik. Is dat rechts? Ik vind het niet rechts.”

Relatie N-VA vs VRT-nieuwsdienst

Het incident was nochtans niet ingegeven door Radio 1, maar door het management van Zweegers, zo blijkt. “Het is een megastorm in een glas water”, zegt woordvoerder Stijn Ombelets. “Bij Radio 1 had zoals gebruikelijk iemand getweet tijdens de uitzending. Dan wordt de stelling van een gast tot 140 tekens gecondenseerd. Het management van Joost Zweegers vond toch dat in die tweet iets te weinig nuance zat. Ze vroegen de “bredere verklaring erin te krijgen”. Daarom is de tweet verwijderd. En tegen dat we klaar waren met het praktisch overleg van wat er dan in de plaats zou getweet worden, in een visual, waren we al een paar uur verder.”

Uiteindelijk stuurde Radio 1 dus toch opnieuw een tweet de wereld in (zie rechts), deze keer met heel het bewuste citaat van Zweegers.

N-VA-directeur Piet De Zaeger stuurde daarop een nogal onderkoelde tweet over “constructieve journalistiek” (een term die Soenens steeds hanteert) en een “reconstructieve tweet”…

Opiniestuk van VRT-hoofdredacteur

“We hebben heel open lijnen, ook met N-VA. We hebben het daar al uitgelegd. Het is echt niet zo dat dit nu relaties beschadigd heeft”, zegt Ombelets.

Maar feit is, het incident bewijst dat de relaties tussen de N-VA en de VRT-nieuwsdienst niet lekker zitten. Eerder deze week nog schreef VRT-hoofdredacteur Björn Soenens een opiniestuk over Bart De Wever, zonder hem bij naam te noemen, maar wel expliciet verwijzend naar hem. Opnieuw was dat olie op het vuur voor diegenen bij de N-VA die geloven dat de openbare omroep bevolkt wordt door journalisten die hen vijandig gezind zijn. En die zijn zoals gezegd nogal talrijk binnen de Vlaams-nationale partij.

Het zal niemand ontgaan zijn dat bij de jongste onderhandelingen over de besparingen bij de VRT tijdens de begrotingsopmaak van de Vlaamse regering de N-VA niet bepaald geneigd was de openbare omroep veel extra te gunnen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  58.640.945
 • Aantal
  doden
  1.387.976
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  558.779
 • Aantal
  doden
  15.618