De Russische president Vladimir Putin heeft wel degelijk een campagne bevolen om de kansen van Hillary Clinton tijdens de presidentsverkiezingen in de VS te schaden. Dat staat in een rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten over de Russische hacks. Er staat ook dat Rusland Donald Trump wou helpen om de verkiezingen te winnen. Maar of het resultaat nu echt bepaald is door Putin stelt het rapport niet.
De inlichtingendiensten hebben onderzocht wie verantwoordelijk is voor het hacken van de computers van het Democratisch Nationaal Comité en van John Podesta, de voorzitter van de campagne van Hillary Clinton. “We stellen vast dat de Russische president Vladimir Putin in 2016 een campagne heeft bevolen gericht op de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het doel van Rusland was het vertrouwen van het publiek in het Amerikaanse democratische proces te ondermijnen, Clinton zwart te maken, en haar verkiesbaarheid en potentieel presidentschap te schaden”, staat er te lezen.
Pro-Trump
Voorts staat er ook dat Putin de uiteindelijke winnaar Donald Trump wou helpen winnen. “Putin en de Russische regering hebben ernaar gestreefd om de kansen van President-elect Trump te vergroten door wanneer ze konden Clinton in diskrediet te brengen en haar in het openbaar als ongunstig tegenover hem te schetsen.”
Het rapport komt van de Director of National Intelligence, een officieel orgaan van de regering, en werd samengesteld met de inbreng van de FBI, CIA en NSA. Die eerste twee stellen veel vertrouwen te hebben in de conclusies, de NSA staat er gematigd tegenover.
Belangrijk is wel dat het rapport niet stelt hoe zwaar de impact van de Russische activiteiten op het resultaat van de presidentsverkiezingen geweest is. Wel staat er dat de Russen ervan overtuigd waren dat Clinton op het punt stond om te winnen. “Toen het Moskou duidelijk werd dat Clinton de verkiezingen ging winnen, is de Russische invloed zich vooral gaan focussen op het ondermijnen van haar toekomstige presidentschap.”
Cyberaanvallen en trollen
Hoe deden de Russen dat dan? Door cyberaanvallen die zowel de Democraten als de Republikeinen hebben getroffen. Een journalist had al eerder ontdekt dat Rusland over een leger internettrollen beschikte die door het Kremlin werden betaald om propaganda voor Trump op de sociale media te verspreiden. Mogelijk hadden de Russen ook een jaar lang toegang tot de server van de Democraten en hebben zij klokkenluiderssite Wikileaks dus de informatie bezorgd die Clinton lang achtervolgd heeft.
Maar er wordt dus niet gesteld dat Clinton ook echt verloren heeft door de inspanningen van de Russen. Iets wat ook Donald Trump altijd ontkend heeft. Hij vond overigens dat de inlichtingendiensten niet in staat zijn om de rol van Rusland tijdens de presidentsverkiezingen in te schatten. Trump heeft intussen al beloofd dat hij met een plan zal komen om cyberaanvallen en hackers binnen de 90 dagen na zijn inauguratie te stoppen.