Left Right
scrollTop top

Rashford deelt statement na racisme tegen hem en z’n ploegmaten na EK-finale


Marcus Rashford
© John Sibley/Pool Photo via AP (via Isopix)

Het EK zit er sinds zondagavond op. In de finale namen Italië en Engeland het tegen elkaar op. Die finale moest uiteindelijk beslecht worden in penalty’s. Daarbij ging het lange tijd gelijk op. Maar uiteindelijk won Italië de penaltyreeks na een misser van de 19-jarige Bukayo Saka. Na de match regende het racistische opmerkingen tegen Saka, maar ook tegen Jadon Sancho en Marcus Rashford, die ook hun penalty’s misten. Die laatste spreekt z’n fans daar nu op aan.

De finale van het EK voetbal eindigde in een bloedstollende penaltyreeks waarbij langs beide kanten verschillende ballen het doel misten. Na de match kregen de Engelse spelers die hun penalty misten dan ook de volle lading op sociale media. En daarbij schakelde de toon al snel over in racisme.

Rashford

Zowel Saka, Sancho als Rashford kregen van Britse voetbalfans allerhande racistische boodschappen te horen. Het ging daarbij van emoji’s van apen en bananen onder hun foto’s op Instagram tot boodschappen dat ze “terug naar hun land moeten gaan”. Verschillende mensen, waaronder de Britse Prins William, Brits premier Boris Johnson en de Britse voetbalbond hebben al statements uitgebracht over hoe ze het racisme veroordelen. Maar nu spreekt ook Marcus Rashford, een van de slachtoffers, zich uit.

De speler van Manchester United deelde zijn statement op Twitter. “Ik weet niet waar ik moet beginnen en ik weet ook niet of ik in woorden kan vatten hoe ik me nu voel”, gaat Rashford van start. “Ik heb er een moeilijk seizoen opzitten, ik denk dat iedereen dat wel gezien heeft, dus ik stapte waarschijnlijk met minder zelfvertrouwen in de finale.” Vervolgens gaat hij verder in op zijn gemiste penalty. “Ik ben altijd voorbereid op het trappen van een penalty, maar iets voelde niet juist. Voor ik moest trappen, probeerde ik mezelf wat tijd te geven, maar het resultaat was niet wat ik gehoopt had. Het voelde alsof ik m’n ploegmaten teleurstelde, alsof ik iedereen teleurstelde. Het enige wat ik moest doen was die penalty trappen.” Rashford en Sancho werden namelijk op het einde van de extra tijd in het spel gebracht enkel en alleen om de penalty’s te nemen. “Ik kan penalty’s scoren in m’n slaap, maar waarom kan ik dan die ene niet scoren? Het speelt door m’n hoofd sinds ik die bal trapte en er is waarschijnlijk geen woord om uit te drukken hoe ik me voel. Alles wat ik kan zeggen is ‘sorry’. Ik wou dat het anders was gegaan.”

Racisme

Maar daarna gaat hij ook verder in op de reacties van de ‘fans’. “Ik ben actief in een sport waarbij je verwacht dat er dingen over je geschreven worden. Of dat nu gaat over de kleur van m’n huid, waar ik opgegroeid ben of recent hoe ik mijn vrije tijd doorbreng. Ik kan een hele dag luisteren naar kritiek op m’n spel. M’n penalty was niet goed, hij had binnen moeten gaan. Maar ik zal me nooit verontschuldigen voor wie ik ben en waar ik vandaan kom.”

Hij eindigt op een positieve noot. “Ik heb me nooit trotser gevoeld dan wanneer ik die drie leeuwen op m’n borst droeg en zag hoe m’n familie me steunde tussen tienduizenden fans. Ik heb gedroomd van dagen als deze. De berichten die ik kreeg waren overwegend positief en de reactie van Withington ontroerde me.” In Withington, waar Rashford opgroeide, werd een muurschildering van de speler beklad met een racistische boodschap. De buurtbewoners plakten als tegenreactie honderden post-its met positieve boodschappen over de racistische graffiti. “De gemeenschap heeft me altijd in de armen gesloten en blijft me steunen. Ik ben Marcus Rashford, een 23-jarige zwarte man uit Withington en Wythenshawe, Zuid-Manchester. Als ik niets anders heb, dan heb ik nog altijd dat.”

In een tweede tweet deelde Rashford een foto van de post-its op de muurschildering en enkele van de positieve boodschappen die hij kreeg van zijn jonge fans, die duidelijk verstandiger zijn dan de volwassen voetbalfans. “Voor alle lieve berichten, bedankt. Ik zal sterker terugkeren. We zullen allemaal sterker terugkeren.”

Lees hier het volledige statement van Marcus Rashford:


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…