Rechtspopulistische FvD haalt VVD van Mark Rutte in bij provinciale verkiezingen: Rutte III verliest meerderheid

Rechtspopulistische FvD haalt VVD van Mark Rutte in bij provinciale verkiezingen: Rutte III verliest meerderheid

Het rechtspopulistische FvD van Thierry Baudet heeft in Nederland de meeste stemmen binnengehaald bij de provinciale verkiezingen. Volgens de voorlopige prognoses strikt de partij 12 zetels in de Eerste Kamer, de Nederlandse senaat. Dat zijn er evenveel als de VVD van premier Mark Rutte, die een zetel moet afstaan. De VVD kan het FvD niet meer inhalen in het aantal stemmen. De huidige regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie verliest haar meerderheid in de Eerste Kamer.

Het rechtspopulistische FvD van Thierry Baudet doet in Nederland voor het eerst mee aan de Provinciale Statenverkiezingen en het is meteen een schot in de roos met een winst van 12 zetels in de Eerste Kamer, de Nederlandse senaat. Anders dan in ons land, waar de senaat geen zeggenschap meer heeft, moeten in Nederland alle wetten nog groen licht krijgen van de Eerste Kamer.

Zo’n 93 procent van de stemmen zijn geteld. Dat meldt de Nederlandse omroep NOS. De VVD van premier Mark Rutte moet z’n plaats als grootste partij afstaan en behaalt 12 zetels, één minder dan bij de vorige verkiezingen.

Op de derde plaats staat de christendemocratische CDA met 9 zetels. Dat zijn er 3 minder dan bij de vorige verkiezingen. GroenLinks, de partij van Jesse Klaver, is een gigantische klimmer en gaat van 4 naar 9 zetels. De sociaaldemocratische PvdA zou van 8 naar 7 zetels zakken, D66 van Alexander Pechtold van 10 naar 6.

(Lees hier de analyse: hoe GroenLinks nu in de armen van de Nederlandse regering geduwd wordt.)

Rake klappen voor Wilders

De rechtspopulistische PVV van Geert Wilders zakt van 9 naar 5 zetels. “Complimenten aan Baudet”, reageert Wilders voor de camera’s. Hij vindt dat FvD een “geweldig resultaat” heeft behaald: “Wij gaan van 9 naar 6 zetels, dat is teleurstellend.”

De ChristenUnie stijgt van 3 naar 4 zetels. De extreemlinkse SP zakt 5 zetels en landt op 5. De Partij voor de Dieren stijgt van 2 naar 3 zetels. 50Plus en de protestants-christelijke SGP blijven hangen op 2 zetels.

Huidige regering verliest meerderheid

De partijen van het kabinet-Rutte III, VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, halen volgens de prognoses 31 van de 75 zetels binnen in de Eerste Kamer. De coalitie, die 38 zetels had, raakt dus zijn meerderheid kwijt. In mei wordt de definitieve samenstelling van de Eerste Kamer bepaald bij onze noorderburen.

De regering-Rutte III zal nu gedoogsteun moeten krijgen van één of meerdere oppositiepartijen. Dat kan de beleidskoers van onze noorderburen grondig beïnvloeden, want er moet nog gestemd worden over brandend actuele kwesties, zoals het klimaatbeleid en de pensioenhervorming. Ook in Nederland zijn jongeren massaal op straat gekomen om een ambitieuzer klimaatbeleid te eisen.

Waar staat het FvD voor?

Thierry Baudet is al enkele jaren de hete adem in de nek van Wilders en zijn PVV. Zijn partij is kritisch voor de Europese Unie en immigratie, maar hanteert een minder harde toon dan de PVV. De achterban van de partij bestaat vooral uit voormalige VVD- en PVV-leden.

Het FvD is ook voorstander van directe democratie en pleit voor het invoeren van bindende referenda. De partij is voorstander van een zogenaamde Nexit, waarbij Nederland de Europese Unie zou verlaten. Het FvD wil daar wel eerst de bevolking over bevragen door middel van een referendum.

Het FvD wordt door de algemene publieke opinie ook als klimaatsceptisch beschouwd. Baudet stelde al dat het Klimaatakkoord van Parijs de Nederlandse burger 1.000 miljard euro zou kosten. Andere berekeningen komen uit op 500 à 700 miljard euro.

EPA

Gesponsorde artikelen