Left Right
scrollTop top

Rij jij slecht met de fiets? Dan moet je in Antwerpen tot 174 euro betalen. Maar wat valt daar in godsnaam onder?


Rij jij slecht met de fiets? Dan moet je in Antwerpen tot 174 euro betalen. Maar wat valt daar in godsnaam onder?

Wie in Antwerpen asociaal of onveilig fietst, riskeert sinds gisteren een boete tot 174 euro voor een overtreding. De politie heeft de afgelopen twee weken enkel waarschuwingen uitgedeeld, maar nu gaat ze effectief boetes uitdelen.

Wouter Bruyns, woordvoerder van de Antwerpse politie, laat aan newsmonkey weten dat er “helemaal niks verandert. Dezelfde regels blijven van kracht. Wie een overtreding begaat, betaalt een boete. Dat is altijd zo geweest.”

Twee fases

Maar de situatie was volgens de politie in Antwerpen onhoudbaar. “Fietsers vielen vaak door de mazen van het net omdat haast niemand optrad bij overtredingen. Dat zorgde bij heel wat buurtbewoners voor frustratie, er liepen veel klachten binnen. Dat gaat dan over bijvoorbeeld zonder licht rijden, in tegengestelde richting fietsen, bellen op de fiets of een rood licht negeren. De politie heeft dat onderzocht en de klachten bleken inderdaad terecht te zijn. Daarom willen we extra aandacht geven aan het probleem. In een eerste fase stonden we paraat om fietsers op hun inbreuken te wijzen. Sinds gisteren gaan we onze wijkteams effectief fietsers laten verbaliseren.”

istock

“Geen heksenjacht”

Bruyns benadrukt met klem dat er “op zich niets verandert. Het wordt geen heksenjacht. Daar lijkt het volgens sommigen op, maar als je door het rood licht of tegen de richting in rijdt, dan breng je jezelf in gevaar. Daardoor zijn er al zware ongevallen gebeurt met dodelijke afloop. Het doel is veiliger verkeer.”

Fietsersbond: “Schuld ligt bij infrastructuur”

Bij de Fietsersbond pikken ze de extra maatregelen van de politie niet. In de kranten van Het Mediahuis verwijst de organisatie naar de drie dodelijke fietsongevallen in Antwerpen van dit jaar. “De schuld wordt bij de fietser gelegd, terwijl de stad beter zou investeren in betere infrastructuur”, klinkt het daar.

istock

De tarieven:

  • Fietsen zonder licht: 58 euro boete
  • Negeren van de fiets-rijrichting: 58 euro boete
  • Fietsen op het voetpad: 58 euro boete
  • Gsm gebruiken tijdens het fietsen: 116 euro boete
  • Negeren van het rood licht: 174 euro boete
  • Negeren bord ‘verboden inrijden’: 174 euro boete

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…