Er zijn het jongste jaar 2,3 miljoen (dollar)miljonairs bijgekomen in de wereld. Op onze planeet lopen nu 36 miljoen mensen rond die kunnen zeggen dat ze meer dan een miljoen dollar bezitten. Dat gezegd zijnde: de rijkste 1% van de wereld heeft nu 50,1% van de totale rijkdom.
Aan de andere kant van het spectrum hebben de 3,5 miljard armste volwassenen ter wereld elk een vermogen van minder dan $ 10.000. Samen vertegenwoordigen deze mensen, die 70% van de beroepsbevolking in de wereld uitmaken, slechts 2,7% van de wereldwijde rijkdom.
’s Werelds rijkste mensen hebben hun aandeel in de totale welvaart van de wereld zien toenemen van 42,5% op het hoogtepunt van de financiële crisis van 2008 tot 50,1% in 2017 volgens het wereldwijde vermogensrapport van Credit Suisse dat vandaag is gepubliceerd.
“Het aandeel van de top 1% is al sinds de crisis van 2008 aan het stijgen, het passeerde in 2013 het niveau van 2000. Sindsdien bereikt het elk jaar nieuwe pieken”, staat in het verslag.
340.000 miljonairs in ons land
De toename van de welvaart bij de rijkste mensen leidde in het afgelopen jaar tot de creatie van 2,3 miljoen nieuwe miljonairs, waarmee het totaal op 36 miljoen kwam. “Het aantal miljonairs, dat in 2008 door de crisis afnam, herstelde snel na de financiële crisis en is nu bijna drie keer zo hoog als in 2000”, volgens Credit Suisse.
Die 36 miljoen miljonairs – die goed zijn voor 0,7% van de volwassen bevolking van de wereld – hebben 46% van de totale wereldwijde rijkdom.
In ons land zijn er 340.000 miljonairs volgens Credit Suisse, en tegen 2022 zullen er dat 405.000 zijn, een stijging met 19%.
Slecht nieuws voor millennials
Maar. De grootste verliezers, volgens het rapport, worden jonge mensen. “Die moeten niet verwachten zo rijk te worden als hun ouders”, stelt Urs Rohner, de voorzitter van Credit Suisse. “We merken dat millennials met bijzonder uitdagende omstandigheden worden geconfronteerd.”
Rohner zei dat millennials een aantal klappen hebben gekregen, waaronder hoge werkloosheid, strakkere hypotheekregels, grotere inkomensongelijkheid en lagere pensioenen. “Met babyboomers die de meeste topbanen en een groot deel van de woningen bezetten, presteren millennials minder goed dan hun ouders op dezelfde leeftijd, vooral met betrekking tot inkomen, eigen woningbezit en andere welzijnsdimensies die in dit rapport zijn beoordeeld.”
Hij zei dat millennials veel beter opgeleid zijn dan hun ouders. Maar hij voegde eraan toe: “We verwachten dat slechts een minderheid van de hoogste presteerders en degenen in high demand-sectoren zoals technologie of finance het millennial-nadeel effectief zullen overstijgen.”