Left Right
scrollTop top

Robots gaan vooral het werk van mannen overnemen, terwijl vrouwen juist zullen profiteren


Robots gaan vooral het werk van mannen overnemen, terwijl vrouwen juist zullen profiteren

De automatisering van de arbeid zal vooral mannen treffen. Dat stelt Fabrizio Carmignani, professor economie aan de Griffith University in Australië. Wanneer robots steeds meer werk uit menselijke handen zullen overnemen, zitten vrouwen veiliger dan mannen. Meer zelfs, vrouwen zouden er voordeel uit kunnen halen, zo blijkt uit een analyse van verschillende studies.

Het is zeker niet zo dat robots op korte termijn alles zullen kunnen, maar heel wat beroepen moeten de automatisering toch vrezen. Volgens Carmignani zullen die veranderingen vooral vrouwen goed uitkomen. Zo overheersen vrouwen in sectoren die sociale vaardigheden en empathie vereisen. Verpleegkunde en onderwijs zijn daar een voorbeeld van. Daar is het volgens de econoom bijzonder onwaarschijnlijk dat de mens door robots kan worden vervangen.

Bovendien zouden vrouwen in ontwikkelende economieën gemiddeld een hogere opleiding genoten hebben en zo een voordeel hebben op de arbeidsmarkt. Carmignani stelt dat we niet hoeven te vrezen om morgen geen werk meer te hebben, maar de technologische evoluties zullen er wel voor zorgen dat ons werk op een andere manier wordt georganiseerd en uitgevoerd. Vooral ongeschoolde arbeid kan snel door robotica worden vervangen, terwijl er daardoor net meer vraag zal zijn naar geschoolde werkkrachten.

Getty

Nieuwe rolverdeling

Nog een voordeel voor vrouwen: vooral de beroepen die traditioneel door vrouwen worden beoefend, zullen groeien. De econoom wijst erop dat er meer en meer vacatures zullen komen die door vrouwen worden ingenomen. Zoiets is in de moderne maatschappij ook mogelijk, want volgens Carmignani verschuift de klassieke rolverdeling in het gezin. Zo kunnen meer vrouwen aan de slag en dat zullen we zeker merken.

Er is één uitzondering op de regel: Japan. Daar zou de digitalisering mannen gevoelig minder treffen dan vrouwen.

EPA

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…