Rode Duivels betreden het cryptoveld met officiële NFT’s

De Rode Duivels betreden de digitale wereld. De Belgische federatie heeft deze vrijdag een officiële licentieovereenkomst gesloten met Sorare, een fantasiespel over voetbal.

“Het spannendste NFT-project van het moment,” zei Peter Bossaert, CEO van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBFA), lovend over de innovatieve spelervaring die de nieuwe licentie belooft. Dankzij de overeenkomst met de Parijse onderneming hebben onze Rode Duivels nu een digitale tweeling op het gelijknamige online spelplatform.

Sorare-spelers zullen digitale kaarten van De Bruyne, Lukaku, Hazard in de nationale ploeg kunnen verzamelen en ruilen, maar bovenal zullen ze hun eigen teams kunnen bouwen met deze Belgische voetbalsterren. Ze kunnen vervolgens hun team managen. En dit om punten te verdienen op basis van echte prestaties. De spelers kunnen ook allerhande prijzen winnen. Beloningen in de vorm van meer exclusieve kaarten of zelfs cryptomunten liggen in het verschiet.

Het is dus veel meer dan enkel en alleen maar een digitale versie van de welbekende Paninistickers. Het spelplatform is gebouwd op Ethereum, en meer bepaald op de ERC-721-standaard van de blockchain die gewijd is aan de ontwikkeling van NFT’s. Het voordeel van deze digitale activa is dat ze niet na te maken of te vervalsen zijn. Het systeem maakt het vervolgens mogelijk de zeldzaamheid van deze activa vast te leggen en de transacties ervan te controleren.

Belgische kampioenen

Hoewel de Rode Duivels het derde meest populaire nationale team op Sorare zijn, na Les Bleus en de Mannschaft, is België het eerste land waarvan zowel de professionele divisie, de Pro League, als de nationale ploeg aanwezig zijn in het online spel.

De relatie tussen de Franse startup en het Belgische voetbal blijft namelijk historisch. De Pro League had als eerste in 2018 de uitgifte van cryptokaarten voor haar 24 profclubs afgesloten. Een partnerschap dat in die tijd ongekend was in de wereld en dat de weg had geëffend voor andere Europese competities en teams. De aankondiging van vandaag is een nieuwe mijlpaal voor Sorare.

“We zijn er trots op de gouden generatie van België te mogen verwelkomen. Wij geloven dat de Rode Duivels een grote kans maken om niet alleen het EK te winnen, maar ook het volgende WK”, zegt Brian O’Hagan, Growth Lead bij Sorare.

Het is een positieve stap voor het RBFA, waarvan de winstvooruitzichten voor 2020 door de pandemie zijn weggevaagd. Met de NFT’s van de Devils kan de RBFA fans nieuwe kansen bieden om van hun passie te genieten en tegelijk nieuwe en waardevolle inkomstenstromen aanboren. De sportorganisaties ontvangen een deel van de eerste veilingprijs van de kaarten, waarbij het percentage varieert naar gelang de voorwaarden van de overeenkomst.

Een markt binnen een markt

De missie van Sorare is om “een spel binnen een spel’ te bouwen. Het Parijse bedrijf wil ook de toegang to de markt van digitale verzamelobjecten democratiseren. Dat terwijl het een marktplaats binnen de cryptomarkt stimuleert. Een financieel centrum dat door sommige blockchainenthousiastelingen wordt geprezen voor de beste fundamenten, vergeleken met hypervluchtige cryptohandelsplatformen.

Want hoewel de details de niet-ingewijden misschien ontgaan, kan de waarde van al deze voetballers evolueren met het tempo van hun carrière, hun statistieken en hun transfers in de fysieke wereld. Er evolueren al140 clubs op Sorare.

Om een idee te krijgen van de omvang van het fenomeen, laten we eens kijken naar enkele van de duurste transacties van Belgische spelers. Bijvoorbeeld de kaart van Genk-doelman Maarten Vandevoordt, die onlangs voor 28.988 euro werd verkocht. Een NFT van Jackson Muleka, spits bij Standaard, ging over de digitale toonbank voor 23.169 euro. Een NFT van Kortrijkse middenvelder Julien De Sart veranderde van eigenaar voor 13.224 euro.

Hou er rekening mee dat een sterspeler niet altijd garant staat voor de beste verkoopprijzen. De Sorare-kaart van de Rode Duivel Thibaut Courtois, maar dan in zijn functie als doelman van Real Madrid, werd, hoewel hij als “superzeldzaam” wordt beschouwd, voor de eerste keer aangeschaft voor “slechts” 11.558 euro.

Handelen in NFT’s is geen kinderspel. Maar het is daarom niet minder opwindend. De transactievolumes van Sorare zijn voldoende om je daarvan te overtuigen.

Crypto’s zonder het te beseffen

In tegenstelling tot wat de wereldwijde NFT-markt doet vermoeden, met een vertraging van de verkoop sinds het record dat eerder dit jaar werd bereikt, heeft de in Parijs gevestigde start-up sinds januari 2021 bijna 60 miljoen euro aan transacties geregistreerd. Sorare is een prominente speler in Franse Tech en heeft 50 miljoen dollar opgehaald bij het Amerikaanse fonds Benchmark (dat achter Uber, Snap of Twitter zit), maar ook bij voetbalpersoonlijkheden, zoals Antoine Griezmann.

“De oprichters begonnen Sorare vanuit de veronderstelling dat om het grote publiek met crypto te bereiken, je een manier moest vinden om de technologie minder complex te maken. Ze wouden een manier vinden om mensen kennis te laten maken met de voordelen van crypto’s zonder dat ze beseffen dat ze met digitale munten bezig zijn. Transparantie, interoperabiliteit. Afgezien van het feit dat de prijzen in ETH worden uitgedrukt, is het voor de spelers niet duidelijk dat ze met cryptomunten te maken hebben. In feite wordt er pas sinds kort over NFT gesproken”, aldus Brian O’Hagan.

Sorare benadrukt het revolutionaire karakter van deze tokens voor de gaming sector, met name door het openen van een omgeving van verzamelobjecten die enkele miljarden dollars waard zijn.

Lees ook:

Meer
Lees meer...