Left Right
scrollTop top

Rode Kruis geeft voorlopige cijfers van 20 kilometer door Brussel vrij: 120 interventies en 5 mensen naar het ziekenhuis


Rode Kruis geeft voorlopige cijfers van 20 kilometer door Brussel vrij: 120 interventies en 5 mensen naar het ziekenhuis

Uitgerekend op deze uitzonderlijk warme zondag vindt de 20 kilometer door Brussel plaats. Het Rode Kruis heeft ondertussen al 120 keer moeten ingrijpen. Tien mensen liepen oververhitting en dehydratatie op, vijf atleten werden naar het ziekenhuis gevoerd en één is er slecht aan toe. In totaal doen ongeveer 40.000 mensen mee aan de wedstrijd.

Met de 20 kilometer door Brussel rennen vandaag ongeveer 40.000 lopers uit 28 verschillende landen door de straten van onze hoofdstad. Er worden temperaturen verwacht tot 30 graden en er is een hoge luchtvochtigheid. Later op de dag is er een kans op buien en fel onweer.

De organisatoren van de loopwedstrijd hebben extra drinkposten neergezet met in totaal 350.000 flesjes water. Dat melden de VRT en de kranten van Het Mediahuis. Verder voorziet de brandweer drie watergordijnen voor de lopers.

Er zijn 14 opvangpunten van het Rode Kruis en langs de looproute staan 400 hulpverleners paraat. “We raden de lopers aan om voorzichtig te lopen. Denk iets minder aan de tijd, iets meer aan de gezondheid”, stelt het Rode Kruis.

120 interventies

Het Rode Kruis heeft voorlopige cijfers gepubliceerd over interventies. De teller staat ondertussen op 120. 60 slachtoffers hadden onderweg bijstand nodig, 60 anderen na hun aankomst.

Bij 10 van hen ging het om dehydratatie en oververhitting. De hulporganisatie spreekt van “mensen die ver boven hun limiet gegaan zijn”.

Vijf mensen werden naar het ziekenhuis gevoerd en één loper moest gereanimeerd worden en verkeert in ernstige toestand. Het Rode Kruis stelt dat er niet opvallend meer problemen zijn dan vorig jaar.

Kritiek van milieuactivisten

Milieugroeperingen zijn boos omdat er meer dan 300.000 wegwerpflesjes uitgedeeld worden. De klacht van de milieuorganisaties Conscious Crew en Recycling Netwerk Benelux: “De producent van Spa bouwt zijn hele imago op rond milieuvriendelijkheid, maar deelt bij de marathon wel meer dan 300.000 flesjes uit die bedoeld zijn om na enkele minuten al weer weg te gooien.”

“Dit is een schrijnend symbool voor het verkoopmodel van wegwerp, dat het hele jaar door tot zwerfvuil leidt.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452