Feministen boycotten regisseur Polanski op Franse Oscars na nieuwe beschuldiging van verkrachting

Feministen roepen op om Roman Polanski te boycotten op de Césars
epa

Roman Polanski, de 86-jarige Frans-Poolse regisseur, werd met zijn film J’accuse maar liefst twaalf keer genomineerd voor de Césars, één van de belangrijkste filmprijzen van Frankrijk. De excentrieke regisseur is echter geen onbeschreven blad op vlak van controverse. Zo werd hij ooit veroordeeld voor seks met een minderjarig meisje en werd hij onlangs nog beschuldigd van een verkrachting uit 1975. Heel wat feministische organisaties roepen stemgerechtigden van de Césars nu op om niet op J’accuse te stemmen.

epa
epa

“Als verkrachting een kunstvorm is, geef Polanski dan alle Césars”, is er in de open brief te lezen die in de Franse krant Le Parisien is gepubliceerd. De afzenders zijn feministische organisaties zoals Osez le Féminisme, Feminist Collective Against Rape en de International Association of Victims of Incest. Enkele activisten kondigen in de brief aan dat ze naar de uitreiking van de Césars zullen komen op 28 februari “om nee te zeggen tegen het vieren van een verkrachter die zijn slachtoffers het zwijgen oplegt”.

Niet de eerste keer

Polanski was in de jaren ’60 en ’70 een zwaargewicht in Hollywood. Hij werd wereldberoemd met films zoals Chinatown en Rosemary’s Baby. In 1978 was het sprookje echter uit voor Polanski nadat hij in de VS veroordeeld werd voor seks met een 13-jarig meisje. Hij vluchtte naar Europa en wist zijn carrière nieuw leven in te blazen met inmiddels bekroonde films als The Pianist en Repulsion.

Verkrachting uit 1975

In november 2019 kwam Polanski echter opnieuw in opspraak. Hij werd door de 63-jarige Valentine Monnier beschuldigd van verkrachting. De feiten zouden dateren van 1975 en zouden plaatsgevonden hebben in Zwitserland. Monnier was toen pas 18 jaar. Ze was in de jaren ’80 actief als actrice in enkele films en series.

Deze nieuwe beschuldiging viel ongeveer samen met de bioscooprelease van Polanski zijn nieuwe film J’accuse. De vertoningen werden op heel wat plaatsen geboycot en een aantal cinema’s weigerden om J’accuse te vertonen. Toch gingen alleen al in Frankrijk 1,4 miljoen mensen naar de Frans-Italiaanse thriller kijken. J’accuse is onder meer genomineerd voor de César voor beste film en Polanski komt in aanmerking voor de award voor beste regie.

J’accuse

De film is gebaseerd op de Dreyfusaffaire, een waargebeurd antisemitisch schandaal uit het Frankrijk van de 19e eeuw. De hoofdrollen worden vertolkt door Jean Dujardin, Louis Garrel, Mathieu Amalric en Emmanuelle Seigner. De Franse kapitein Alfred Dreyfus wordt ten onrechte schuldig bevonden aan spionage en vliegt levenslang de cel in op het beruchte Duivelseiland. Inlichtingenofficier Georges Picquart verdiept zich ondanks de politieke druk in de zaak en ontdekt niet alleen dat Dreyfus onschuldig is, maar ook dat de ware spion nog steeds actief is.

Gesponsorde artikelen