Ronde van Frankrijk: alle 165 renners testen negatief op coronavirus, 4 personeelsleden positief

Ronde van Frankrijk peloton
Het peloton in de Ronde van Frankrijk – Bron: epa

De Ronde van Frankrijk kan voorlopig gewoon doorgaan zoals gepland. Alle 165 renners die op de rustdag een coronatest hebben afgelegd, blijken niet besmet. Wel zijn er vier personeelsleden positief, net als Tour-baas Christian Prudhomme.

De spanning in de Ronde van Frankrijk was vanmorgen haast te vergelijken met die tijdens een aankomst bergop. Gisteren had organisator ASO van de eerste rustdag namelijk gebruik gemaakt om van de 165 overgebleven renners en al het personeel een coronatest af te nemen.

Spanning

De resultaten van die tests zouden vanmorgen bekend worden en dus was het bang afwachten. De strenge regels van de Tour en de Franse overheid schrijven voor dat als er twee positieve tests zijn bij een ploeg, heel die ploeg naar huis moet, zelfs al gaat het om twee personeelsleden die geen contact hebben met de renners.

Bovendien was het voor organisator ASO ook een ‘examen’ om te zien of het lukt om hun ‘bubbel’ coronavrij te houden. Daarover was tijdens de laatste bergrit wat twijfel ontstaan. Op de laatste beklimming stonden toen namelijk heel wat supporters dicht bij de renners en droegen sommigen ook geen mondmasker.

4 personeelsleden besmet

Deze morgen sijpelden een voor een geruchten binnen over ploegen die zich naar de start begaven en dus startrecht leken te hebben voor de tiende etappe. Even was er schrik over de Belgische ploeg Deceuninck-QuickStep. Daar moest de buschauffeur namelijk hertest worden. Uiteindelijk bleek hij ook negatief.

Kort na de middag kwam de melding van de Franse krant L’Equipe dat de 165 renners die nog in koers zijn, negatief hebben getest. Alles leek dus in orde, tot er er ineens berichten opdoken over personeelsleden die besmet waren. ASO bevestigde iets later dat er inderdaad van de ploegen Team Cofidis, AG2R La Mondiale, Ineos Grenadiers en Mitchelton-Scott telkens één staflid positief had getest. Zij zijn naar huis gestuurd. Ook heeft er één medewerker van de organisatie positief getest … én blijkt ook Christian Prudhomme, de grote baas van de Tour, besmet. Hij verblijft een week in quarantaine. In totaal zijn 841 coronatests afgelegd. Op 14 september, op de tweede rustdag wordt iedereen opnieuw getest.

Gesponsorde artikelen