‘Roomies’: Het is de naturel van deze reeks die ze zo mooi maakt

Aan het einde van de zomer veranderde VRT Nu van naam en voortaan zouden we VRT MAX zeggen. Het nieuwe platform moest hipper zijn, meer jongeren aanspreken en ook een aanbod aan exclusieve online series aanbieden. Als een reeks als Roomies het resultaat is van die ambitie, dan willen we graag heel veel meer zien.

Toegegeven, intussen is Roomies niet meer exclusief online te zien. De reeks is ook ergens weggestopt in de late avond op Eén. Van maandag tot donderdag, twee weken. Voorbij voor je ’t door hebt dus. Aan die uitzending is zo weinig aandacht besteed dat Roomies ons toch vooral een uithangbord lijkt voor het aanbod voor jongeren op VRT MAX.

De makers zijn Kato De Boeck en Flo Van Deuren die hun serie hebben gemaakt onder de vleugels van De Wereldvrede. Dat productiehuis leverde al toppers als Bevergem en Albatros af en zette tijdens de coronapandemie ook hun schouders onder een reeks kortfilms die onder de titel Lockdown op Eén te zien waren. De Boeck en Van Deuren maakten één van die kortfilms. De twee leerden elkaar kennen tijdens de filmopleiding aan het RICTS in Brussel. Ze werden huisgenoten en vervolgens beste vriendinnen. Ziedaar de voedingsboden voor Roomies.

Bibi en Ama

De roomies waar de titel naar verwijst heten hier Bibi (Ahlaam Teghadouini) en Ama (Laura De Geest) die elkaar hebben leren kennen in de opleiding architectuur. Meteen is duidelijk hoe tegengesteld de twee zijn: Ama is zo iemand die zich nergens iets van aan lijkt te trekken en door het leven lijkt te fladderen. Ze gaat praatjes aan met iedereen die ze tegenkomt, is niet bang om ongevraagd andermans huis binnen te stappen, maar wel naïef genoeg (op een positieve manier) om zo luid te roepen onder welke bloempot de sleutel ligt zodat de hele straat het horen kan. Bibi is meer introvert en is voorzichtig en bedachtzaam.

Maar één ding hebben de twee alvast gemeen: in de liefde is het ingewikkeld. Ama – die weigert om zich een smartphone aan te schaffen – ontwijkt de telefoontjes van haar ex Samira (Khadija El Kharraz Alami) en Bibi is dan weer heimelijk verliefd op haar beste vriendin Telma (Martha Canga Antonio).

© De Wereldvrede/VRT

Roomies zet in op subtiliteit. Wanneer Ama haar liefde opbiecht aan Telma is vooral de stilte die daarop volgt hartverscheurend. En hoewel de twee vriendinnen nog maar enkele momenten voordien aan het gieren van het lachen waren met herinneringen aan de streekbierfeesten van het jaar voordien weet je dat vanaf nu alles anders zal zijn. De hoofdfiguren uit Roomies zijn dan wel lesbisch of biseksueel, dat doet eigenlijk weinig ter zake. Iedereen die ooit al eens het deksel op de neus heeft gekregen, zal zich hiermee kunnen vereenzelvigen.

Die scène is een voorbeeld van hoe Roomies ruimte geeft aan de emotie. Daarvoor gebruiken Kato De Boeck en Flo Van Deuren een traagheid die wij bijzonder aangenaam vinden. Het is net de onuitgesprokenheid die de emoties zo mooi maakt. Wie na Home Sweet Home (E06) geen tranen in de ogen heeft raden we aan om na te laten kijken of het hart nog naar behoren werkt.

Zacht en gewoontjes

Opnieuw is het Ama in wiens armen Bibi gaat schuilen, maar het is eveneens Ama die haar vervolgens onder lichte dwang in contact brengt met Martha (Romy Lauwers). In een meer cliché scenario zou er iets moois beginnen bloeien tussen de twee huisgenoten, maar dat is hier op geen enkel moment het geval. Wel leren ze elkaar nog beter kennen en waarderen, maar van verliefdheid tussen de twee hoofdpersonages is op geen enkel moment sprake.

Ook Ama leren we gaandeweg beter kennen. Het is kenmerkend voor het personage dat het even duurt, want Ama stopt haar emoties weg achter een muurtje. Ze liep van Samira weg omdat ze hun relatie te verstikkend vond en ook met haar vader Jozef (Dominique Van Malder) lijkt ze er geen al te hechte band op na te houden. Ama lijkt altijd te weten wat ze zeggen moet, zolang het niet te persoonlijk wordt. Dan vlucht ze weg op het terras om een sigaret te gaan roken of glipt ze weg in de kelder.

© De Wereldvrede/VRT

Het is de naturel van Roomies die de serie zo uitzonderlijk mooi maakt. De twee hoofdactrices schitteren in hun rol en leggen de dialogen moeiteloos geloofwaardig neer. Tijdens het kijken vergeet je bijna dat je naar acteurs zit te kijken die vooraf geschreven dialogen vertolken. Daarin is de reeks bijna diametraal tegengesteld aan 2DEZIT of Euphoria. Waar alles in die reeksen altijd groots en dramatisch is, lijkt alles in Roomies net zacht en gewoontjes. Er wordt hier geen drugs gesnoven tegen de sterren op, het is geen studentenkot vol drama waarin Bibi en Alma leven, maar een doodgewoon appartementsgebouw met elektriciteitspannes en waterlekken.

Wanneer de ouders van Bibi komen eten zijn de gesprekken banaal. Moeder en dochter staan aan de afwas in de keuken, Bibi’s vader (Zouzou Ben Chikha) komt vragen of hij iets kan doen. Wanneer zijn dochter repliceert dat hij terug moet gaan en wachten op dessert, antwoordt hij: “Ik hoor het al, ik mag het weer niet weten.” Even later leert Jozef Bibi’s ouders hoe Tinder werkt. Bibi’s broer Soufiane (Nacim Bessedjerari) noemt hun gedrag “fucking cringe”. Opnieuw: het is zo banaal dat het overal zou kunnen gebeuren en net dat maakt het universeel herkenbaar.

Ahlaam Teghadouini

Kato De Boeck en Flo Van Deuren zijn erin geslaagd om grootse emoties als liefdesverdriet, eenzaamheid en de zoektocht naar wie je bent klein te houden zonder dat we ze mis kunnen begrijpen. Wanneer Bibi in de keuken van haar moeder en niet van Telma zelf hoort dat de ouders van Telma gescheiden zijn doet haar dat pijn. Ze beseft: er is hier een vriendschap voorbij. Maar: ze laat het amper merken. Enkel als kijker ben je ingewijd in wat Bibi op dat moment voelt omdat je weet wat er voordien al gebeurd is.

Na haar opvallende rol in Grond (te zien op Netflix intussen) laat Ahlaam Teghadouini – die nog maar 25 is – hier een geheel andere kant van haar acteerregister zien. Ze speelt kleiner en kwetsbaarder, maar laat een even indrukwekkende indruk na.

© De Wereldvrede/VRT

Dat Teghadouini over heel wat facetten beschikt, heeft ze overigens ook al laten zien in Sihame, de nieuwe reeks van de makers van Mocro Maffia (te zien via Streamz) die te zien was bij de Nederlandse vrienden van de NPO. Daar speelt ze een jongedame die aan het begin van de reeks al voor de derde keer naar de reclasseringsambtenaar is gemoeten na een verblijf in de jeugddetentie. Haar tweede zin in de reeks is “Zal ik nog wat tanden uit je bek slagen?” – we kunnen ons niet voorstellen dat Bibi dat ooit zou zeggen – en tegen het einde van de eerste aflevering heeft ze een onomkeerbare gruwelijke daad begaan. Wie Sihame wil bekijken kan dat in België via de app NL Ziet (met de eerste 14 dagen gratis lidmaatschap). Wat we vooral willen zeggen: onthou de naam Ahlaam Teghadouini, want ze loopt over van het talent.

Roomies duurt amper 3,5 uur maar tegen het einde van de reeks wensen wij elke Bibi een Ama en elke Ama een Bibi toe. De reeks wordt zo mooi afgerond dat een vervolg niet noodzakelijk is, maar we zouden er eveneens rouwig om zijn als er toch nog een tweede seizoen van dit kleinood zou komen.

Alle afleveringen van Roomies zijn te bekijken via VRT MAX of de zenderzone van de Telenet tv-box.

Meer
Lees meer...