‘RuPaul’s Drag Race’-sterren in gesprek om UK te vertegenwoordigen op Eurovisiesongfestival

Baga Chipz, Divina de Campo en Blu Hydrangea, drie van de deelnemers van het eerste seizoen van de Britse versie van RuPaul’s Drag Race, willen volgend jaar namens het Verenigd Koninkrijk deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. Daar hopen ze de laatste plaats met 0 punten van James Newman van de afgelopen editie uit te wissen.

Ondanks vijf zeges in het verleden is het Eurovisiesongfestival en het Verenigd Koninkrijk al lange tijd geen goed huwelijk meer. De afgelopen elf edities eindigde het land geen enkele keer in de top tien en zelfs zeven keer bij de laatste drie. Het absolute dieptepunt kwam er een maand geleden toen James Newman met Embers zowel van de jury als van de televoting 0 punten kreeg.

In het Verenigd Koninkrijk is daarom eindelijk het besef doorgedrongen dat er iets moet veranderen bij hun selectieprocedure. Heel wat kandidaten schoven zichzelf daarom al naar voren om volgend jaar in Italië de Britse eer te herstellen.

Baga Chipz, Divina de Campo en Blu Hydrangea

Een opvallende naam daarbij is die van de groep The Frock Destroyers, bestaande uit de drie dragqueens Divina de Campo, Baga Chipz en Blu Hydrangea. Zij werden in 2019 tijdens het eerste seizoen van RuPaul’s Drag Race UK respectievelijk tweede, derde en vijfde. Na afloop van het programma besloten de drie samen een groep op te richten waarmee ze sindsdien al meerdere nummer hebben uitgebracht.

De ambities van het trio reikt echter verder. Zo hopen ze volgend jaar in Italië de eer van het Verenigd Koninkrijk te mogen vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. “Er zijn gesprekken en ontmoetingen geweest. Ik wil niet te veel zeggen, maar het wordt besproken. Stel het zo, het is niet onmogelijk dat het kan gebeuren”, zegt Baga Chipz daarover in de Britse pers. “We zouden geen nulpunten krijgen! Drag Race is een wereldwijd fenomeen. Het wordt overal bekeken. Dus al die miljoenen mensen zouden op ons stemmen.”

Petitie

Naast The Frock Destroyers toonde met de United Kingdolls nog een andere draggroep ook al interesse om deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival. Die groep bestaat uit vier deelnemers van het tweede seizoen van RuPaul’s Drag Race UK: Bimini Bon-Boulash, Laurence Chaney, A’Whora en Tayce.

In het Verenigd Koninkrijk kan het idee van het sturen van dragqueens naar het Eurovisiesongfestival alvast op veel steun rekenen. Een petitie daarvoor verzamelde al 14.000 handtekeningen en ook James Newman, de Britse deelnemer van vorig jaar is enthousiast. “Dat zou absoluut geweldig zijn. Ik denk dat ze het goed zouden doen. Dat zou echt leuk zijn. Ik zou graag een nummer voor hen schrijven”, vertelde hij aan Metro.co.uk.

Meer
Lees meer...