Russen gebruiken nu ook cluster- en fosforbommen tegen Syrische burgers

Russische vliegtuigen hebben clusterbommen en fosforbommen gegooid op een markt in Idlib, een Syrische stad waar Islamitische Staat niet eens aanwezig is.

Ondanks de belofte van de Russische president Putin aan zijn Franse collega Hollande om voortaan alleen “jihadistische doelen” te bombarderen en de “gematigde oppositie van het Assad-regime te ontzien”, hebben Russische vliegtuigen een drukke markt in Idlib gebombardeerd.

Daarbij vielen zeker 40 doden en werden ook 70 burgers gewond. Islamitische Staat bevindt zich niet eens in Idlib.

Bommen

De Russen gebruikten bovendien clusterbommen en fosforbommen tijdens hun bombardement.

Een clusterbom is een door een vliegtuig afgeworpen bom, een granaat of een raket die tot ongeveer 200 kleine bommetjes uitstrooit. Het gebruik van clusterbommen is zeer omstreden omdat clusterbommen veel burgerslachtoffers eisen. Sinds mei 2008 zijn clusterbommen door meer dan 100 landen verboden. Ze worden veelal gebruikt wanneer men het doelwit niet precies kan lokaliseren. Een clusterbom legt een “bommentapijt” om zoveel mogelijk slachtoffers te maken.

Fosforbommen veroorzaken zeer diepe en ernstige brandwonden. Het effect is vergelijkbaar met dat van napalm. Naast brandwonden kan de toxiciteit van witte fosfor ook schade aan belangrijke organen zoals lever, longen en hart veroorzaken. Fosforbranden kunnen niet met water geblust worden omdat de stof ook met water reageert, en dan het toxische fosfine produceert.

Afgelopen vrijdag heeft de Russische president Putin verklaard dat de Russische luchtmacht zich in het vervolg zou beperken tot het bestoken van jihadistische doelen en de gematigde oppositie zal ontzien.

Meer
Lees meer...