Russische oligarchen raakten voorbije jaar 95 miljard dollar kwijt: peulschil tegenover verlies tech-miljardairs

De rijkste Russische oligarchen hebben door de sancties die westerse landen hebben opgelegd in verband met de oorlog in Oekraïne, het voorbije jaar bijna 95 miljard dollar verloren. Dat vertegenwoordigt een verlies van bijna 330 miljoen dollar per dag sinds Rusland zijn aanval op Oekraïne heeft ingezet. De grootste verliezer blijkt Roman Abramovitsj, de voormalige eigenaar van de Londense voetbalclub Chelsea.

De Bloomberg Billionaires Index berekende dat Abramovitsj op het einde van het jaar nog over een vermogen van 7,8 miljard pond beschikte. Dit betekende dat hij sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne 57 procent van zijn rijkdom is kwijtgespeeld.

Duidelijke banden

Abramovitsj was een van de eerste oligarchen die onderworpen werd aan sancties die het Verenigd Koninkrijk oplegde aan rijke bondgenoten van de Russische dictator Vladimir Poetin. De Britse autoriteiten merkten daarbij op dat Abramovitsj duidelijke banden had met het regime van Poetin – wat de miljardair zelf minimaliseerde – en behoorde tot een groep rijke Russische zakenlui die bloed aan hun handen hadden.

Gennady Timchenko, een nauwe vriend van Poetin en actief in de energiesector, zag zijn vermogen met 48 procent inkrimpen tot 11,8 miljard dollar. Het vermogen van Suleiman Kerimov, nog een bondgenoot van de Russische heerser, daalde met 41 procent tot 9 miljard dollar.

Uit officiële cijfers blijkt dat de Britse regering het voorbije jaar voor 18,4 miljard pond aan activa van oligarchen en andere Russische individuen heeft bevroren. Er werden aan 1.271 personen sancties opgelegd.

Op die lijst, opgesteld door het Britse Office of Financial Sanctions Implementation, prijkt ook de naam van Vladimir Potanin, de tweede rijkste persoon van Rusland. Potanin is onder meer grootaandeelhouder van het Russische concern Norilsk Nikkel. Dat leverde hem de bijnaam nikkelkoning op. 

Technologie-miljardairs

De maatregelen tegen de Russische oligarchen hebben in het Verenigd Koninkrijk ruim 6 miljard pond meer opgeleverd dan de activa die door alle andere Britse sanctieregelingen samen werden bevroren. De Britse krant The Guardian wijst er nog op dat twee dozijn Russische miljardairs het voorbije jaar samen een vermogen van ongeveer 95 miljard dollar zijn kwijtgeraakt.

De krant voegt er echter aan toe dat die verliezen veel kleiner zijn dan de vermogens die de Amerikaanse technologie-miljardairs het voorbije jaar in rook hebben zien opgaan. Elon Musk, topman van Tesla en SpaceX, zag zijn fortuin het voorbije jaar het voorbije jaar met 50 procent tot 138 miljard dollar afkalven. Dat verlies was in grote mate gelinkt aan het zware waardeverlies van de aandelen van autobouwer Tesla.

Daarmee raakte Musk tevens zijn aureool van rijkste man op aarde kwijt. Die titel moest Musk afstaan aan de Franseman Bernard Arnault, de topman van het luxeconcern LVMH Group, onder meer eigenaar van de merken Louis Vuitton en Moët & Chandon.

(evb)

Meer
Lees meer...