Ryan Murphy reageert na kritiek van Erik Menendez op ‘Monsters’: “Broers moeten mij dankbaar zijn”

Vorige maand verscheen Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story op Netflix. Ondertussen is er al heel wat gezegd en geschreven over de reeks. Iemand die zijn beklag deed over Monsters, is Erik Menendez zelf. Hij liet weten dat de reeks vol leugens zat en een stap terug betekende voor mannelijke slachtoffers van seksueel misbruik. Ryan Murphy reageert nu op die kritiek van Erik Menendez.

Toen Netflix in 2022 het eerste seizoen van Monster(s) uitbracht, kwamen er negatieve reacties vanuit de families van de slachtoffers van Jeffrey Dahmer. Ook nu komt er kritiek op de reeks, maar die komt deze keer van de broers Menendez zelf. Erik deelde zijn reactie in een brief, waarin hij zich rechtstreeks richtte tot maker Ryan Murphy. Hij reageert nu op zijn beurt op deze uithaal.

Erik Menendez

Dankzij Netflix kent iedereen nu het verhaal van Erik en Lyle Menendez. De broers vermoordden in 1989, op 18- en 21-jarige leeftijd, hun ouders met zestien schoten. Ze bekenden de moord al snel, maar beweren al jaren dat het ging om wettige zelfverdediging omdat ze al jaren psychologisch en seksueel mishandeld werden door hun ouders. De rechter oordeelde daar echter anders over, waardoor de twee momenteel een levenslange gevangenisstraf uitzitten. Via zijn echtgenote Tammi reageerde Erik Menendez op de reeks.

Hij was daarbij van mening dat de reeks vol leugens zat en dat de manier waarop hij en zijn broer in beeld gebracht werden fout en karikaturaal was. In de brief schreef Erik Menendez ook dat hij niet wilde geloven dat Ryan Murphy zo naïef is en dus bewust de feiten zou verdraaien. Volgens hem is de reeks een stap terug voor de verwezenlijkingen op het vlak van het erkennen van seksueel misbruik van mannen.

“Broers zouden bloemen moeten sturen”

In een interview met Hollywood Reporter reageert Ryan Murphy nu op de commentaar van Erik Menendez. “De broers zouden me bloemen moeten sturen. Ze hebben de afgelopen 30 jaar nog nooit zoveel aandacht gekregen. Het gaat daarbij ook niet enkel om aandacht vanuit ons land, maar over de hele wereld. Er is een enorme toename in interesse in hun leven en de zaak.”

“Ik weet dat veel mensen hulp hebben aangeboden omdat ze hun verhaal gezien hebben in de reeks. Er was geen schijn van kans dat de broers, hun echtgenotes of advocaten zouden zeggen: ‘Weet je wat, dat was een geweldige, accurate weerspiegeling van Erik en Lyle’. Dat ging sowieso niet gebeuren en ik zat ook niet te hopen dat dat zou gebeuren.”

“We vertellen ook niet enkel het verhaal van de broers, maar ook dat van Dominick Dunne, Leslie Abramson en de ouders, die in het hoofd werden geschoten. We hadden een verplichting tegenover zo veel mensen, niet enkel tegenover de broers. Da’s wat ik juist zo fascinerend vind, dat ze nu die slachtofferrol spelen. Dat vind ik verwerpelijk en belachelijk”, gaat Murphy verder. “Ik denk ook dat twee dingen de waarheid kunnen zijn op hetzelfde moment. Ze hebben hun ouders vermoord, maar ze werden ook misbruikt. Het kan dat ze als jongeren een afwijkend moreel kompas hadden en nu anders in het leven staan. Dus ik denk dat het hele verhaal ingewikkeld is.”

Documentaire

Tot slot laat Murphy ook weten dat hij niet van plan is om te kijken naar de documentaire The Menendez Brothers, die eerder deze week op Netflix verscheen. “Ik ga niet kijken naar de documentaire. Ik wil hen ook niet ontmoeten of met hun advocaten of vrouwen praten. De reden waarom ik de reeks maakte, is omdat ik het grotere verhaal wilde vertellen, een cultureel verhaal. Het gaat niet om een biografie van de broers. Ik vertelde een verhaal over een bepaalde plaats en tijd.”

“Het verhaal heeft altijd mensen gefascineerd, waaronder ook ikzelf, omdat we nooit echt zullen weten wat er gebeurd is. Het is een mysterie waarvan we de waarheid nooit kunnen achterhalen. Er waren vier mensen betrokken bij het verhaal en twee van hen werden in hun gezicht geschoten. Daarom denk ik dat het verhaal zo fascinerend is voor zoveel mensen, omdat er geen duidelijk antwoord is. We zullen nooit weten of de broers de waarheid spraken, we zullen nooit met zekerheid weten of ze seksueel misbruikt worden. We zullen nooit weten of de ouders de echte monsters waren.”

Hoewel Ryan Murphy dus beweert dat de waarheid nooit achterhaald zal worden, kan nieuw bewijsmateriaal hier misschien wel bij helpen. Eind november zal de zaak van de broers opnieuw voorkomen nadat er twee cruciale nieuwe bewijzen gevonden werden. Hierdoor kunnen de broers mogelijk meteen vrijkomen na 35 jaar achter de tralies.

Bekijk hier nog eens de officiële trailer voor Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story:

De fictiereeks Monsters: The Lyle and Erik Menendez Story en de documentaire The Menendez Brothers zijn nu te bekijken op Netflix. Bekijk hier ook onze top 50 met de beste reeksen op Netflix.

Voor meer streamingnieuws kan je je inschrijven op onze wekelijkse streamingnieuwsbrief.

Meer
Lees meer...