Samsung komt met z’n eigen variant op OLED-tv’s, maar ook LG kondigt 4K-tv’s met nanocellen aan

Op de International Consumer Electronics Show (CES) hebben twee giganten in televisieland meteen hun kaarten op tafel gegooid: zowel Samsung als LG komen met nieuwe technologieën en die kunnen al over enkele maanden in je huiskamer staan.

De International Consumer Electronics Show (CES) is een grote technologiebeurs die elk jaar in januari sinds 1967 wordt gehouden in het Las Vegas Convention Center in Las Vegas (Nevada). Het is zowat de belangrijkste van het jaar geworden en technologiegiganten stellen er hun nieuwste producten voor of de dingen die op komst zijn van hen.

Zo ook Samsung, dat aankondigde dit jaar nog tv’s op de markt te brengen met de nieuwe beeldschermtechnologie QLED. Deze nieuwe techniek moet zorgen voor meer contrast en stabiliteit en betere helderheid en kleurweergave.

Quantum dots

Vorig jaar introduceerde Samsung op CES zijn quantum dot-technologie voor betere beeldkwaliteit. QLED is daar een vervolg op. De beeldschermtechnologie lijkt een beetje op de OLED-schermen van LG. LG heeft een voorsprong momenteel op dat vlak.

Samsung had ook ambities om OLED-tv’s te gaan maken, maar moest daar door productieproblemen van afzien. Maar, met QLED zegt het bedrijf een alternatief te hebben nu dat volgens Samsung bovendien beter beeld zou leveren.

OLED staat voor Organic Light Emitting Diode. OLED-schermen werken heel anders dan LCD. OLED- worden gemaakt van organisch materiaal, en elke pixel geeft individueel licht. Er is geen sprake van backlight zoals bij LCD. Dat geeft dunnere en tv’s die energiezuiniger zijn. De beeldkwaliteit van OLED is flink superieur aan LED of LCD. Zwart is echt zwart en het contrast ligt hoger.

Bij de QLED-technologie van Samsung is het nu ook mogelijk om individuele pixels uit te schakelen en het ongeëvenaarde contrast van OLED nu wel te evenaren, beweert het bedrijf. Bij QLED-tv’s worden nanokristallen aan een tv-scherm toegevoegd. Maar, OLED is het niet. Er is nog steeds backlight nodig.

LG strikes back: ook nano cells

Tegen april zouden de eerste QLED-Samsungs ook bij ons verkrijgbaar worden. Samsung belooft zowel curved als gewone modellen. Wat ze gaan kosten is nog niet bekend. Prijs is immers ook bij bestaande OLED-tv’s nog de achillishiel: de productiecapaciteit is nog niet groot genoeg. Voor wie OLED te duur is, heeft LG op CES een alternatief aangekondigd: 4K tv’s met een techniek die Nano Cell LCD genoemd wordt.

De televisies zijn net zoals de nieuwe Samsungs voorzien van quantum dots (nano cells noemt LG ze), kleine deeltjes in het paneel die allemaal even groot en slechts een nanometer in doorsnede zijn. Hierdoor kunnen kleuren volgens de fabrikant subtieler en meer accuraat worden weergegeven en bieden de televisies een grotere kijkhoek. Zelfs tot 60 graden uit het midden zou de kleurweergave consistent moeten blijven.

In essentie verschilt de techniek amper van wat Samsung QLED noemt. Samsung dumpt overigens z’n SUHD-designatie. De reden zou zijn dat QLED beter verkoopbaar is omdat de term op OLED lijkt.

Meer
Lees meer...