Left Right
scrollTop top

Dit is de scheidsrechter van België – Rusland: flamboyante ervaren Spanjaard die na EK met pensioen gaat


Antonio Mateu Lahoz scheidsrechter België - Rusland
© Antonio Mateu Lahoz – Bron: Isopix

Voor de eerste wedstrijd van de Rode Duivels op het Europees kampioenschap voetbal tegen Rusland is Antonio Mateu Lahoz aangeduid als scheidsrechter. De 44-jarige Spanjaard floot anderhalve maand geleden nog vlekkeloos in de finale van de Champions League en zou dus geen probleem mogen hebben om deze eerste poulewedstrijd in goede banen te leiden.

Zaterdagavond 11 juni om 21 uur onze tijd begint ook België aan zijn Europees kampioenschap voetbal. Met Rusland als eerste tegenstander zullen de Rode Duivels meteen bij de les moeten zijn als ze een pijnlijke uitschuiver willen vermijden. De Russen spelen namelijk een thuismatch in Sint-Petersburg in het ongeveer half gevulde Krestovskistadion, goed voor zo’n 34.000 toeschouwers.

Finale Champions League

Scheidsrechter van dienst tijdens België – Rusland is de 44-jarige Spanjaard Antonio Mateu Lahoz. Die zal daarbij alvast niet moeten wennen aan het niveau. De meeste recente wedstrijd die hij floot eind mei was namelijk de finale van de Champions League tussen Manchester City en Chelsea. Zijn foutloze prestatie leverde hem toen veel complimenten op.

Na afloop van die finale kregen we wel een opmerkelijk beeld te zien van Mateu Lahoz. De Spaanse scheidsrechter stond op het veld met tranen in zijn ogen het publiek te groeten. Twee dagen later werd duidelijk waar die emoties vandaan kwamen. Toen kondigde Antonio Mateu Lahoz namelijk zijn afscheid aan als scheidsrechter. EURO 2020 wordt zijn laatste opdracht.

Na die Champions League-finale dacht de Spanjaard ongetwijfeld ook aan zijn veel te vroeg gestorven vader, die voor hem altijd een grote motivator was tijdens zijn loopbaan.

Onorthodoxe, persoonlijke stijl

Ondanks zijn uitstekende reputatie om wedstrijden correct te fluiten, is Antonio Mateu Lahoz toch een veelbesproken en soms zelfs controversiële figuur in het Spaanse voetbal. De Valenciaan heeft namelijk een nogal onorthodoxe stijl van arbitreren. Zo praat Mateu Lahoz tijdens een match voortdurend met de spelers en staat hij zo vaak zelf in de belangstelling. Velen kunnen die stijl wel appreciëren, maar af en toe botst het uiteraard ook eens, zoals toen hij Pep Guardiola naar de tribune stuurde.

“Een wedstrijd fluiten is voor mij echt gelukkig zijn. Ik denk dat de sleutel tot het zijn van een scheidsrechter is om altijd jezelf te zijn. Als je een wedstrijd fluit, heb je de leiding over veel verschillende persoonlijkheden. Je maakt deel uit van het spel en ik denk dat een deel van je werk erin bestaat de spelers en coaches te helpen. Als je dit op een ontspannen manier kan doen, dan ontspan je ze ook. Zo kan je met elkaar communiceren en is het veel gemakkelijker om bepaalde beslissingen te nemen”, zei hij daar recent zelf over op de website van de UEFA.

Veel gele, weinig rode kaarten

Zijn vriendelijke manier van omgaan met de spelers wil wel allerminst zeggen dat Antonio Mateu Lahoz de kaarten schuwt. Over zijn carrière deelde hij per wedstrijd gemiddeld 4,6 gele kaarten uit, een cijfer waarmee hij zeker niet moet onderdoen voor zijn collega’s. Opvallend is wel dat de Spanjaard vaak pas laat zijn eerste kaart geeft. Terwijl veel scheidsrechters in het begin was de wedstrijd al eens hun gezag willen laten tonen, lost Mateu Lahoz het in die fase vaak nog op met verbale waarschuwingen. Op het vlak van rode kaarten zit hij met ongeveer één rood karton per vijf wedstrijden onder het gemiddelde.

Lees ook: Statistisch onderzoek voorspelt dat Frankrijk EK voetbal wint en heeft slecht nieuws voor België


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…